Az elmúlt évek gyors ütemű hálózatbővítése után az első fél évben kismértékben bár, de csökkent a Magyarországon működő bankfiókok száma – derül ki a Magyar Nemzeti Bank közelmúltban nyilvánosságra hozott adataiból. A jegybank statisztikái szerint ugyanis 2010 júniusának végén 1966, bankjegykiadó automatával ellátott fiók működött országszerte, ez bő 180 egységgel (8,4 százalékkal) elmarad a 2009 végi mennyiségtől. A közel kétezer bankfiókból 363 működött Budapesten.
A banki értékesítési egységek számának mérséklődése nem meglepő, hiszen a költségek racionalizálása nyomán több, gazdaságtalanul működő – vagyis gyenge teljesítményt nyújtó – fiókot is bezártak a piaci szereplők. Tömeges fiókbezárásokra ugyanakkor Magyarországon nem akadt példa, vagyis drasztikus mértékben egyik szereplő sem nyirbálta meg értékesítési hálózatát, sőt, egyes bankok még befejezték a korábbi stratégiában kijelölt bővítési programot is.
Jelentősebb számú – szám szerint húsz – fiók szimultán bezárásáról egyedül a Raiffeisen Bank adott hírt bő egy évvel ezelőtt: a lépést azzal indokolta, hogy a kialakult piaci környezethez alkalmazkodni kell, és felmérve a lehetőségeket, a fiókhálózat karcsúsításáról döntött. Az érintett értékesítési egységek negyede működött Budapesten: a bank szerint pedig azért éppen ezeket a fiókokat választották ki, mert ezekben esett vissza a forgalom, és a közelben van másik Raiffeisen-egység.
A banki fiókszám csökkenése – derül ki a jegybanki adatokból – viszont nem érintette egyenletesen az ország egyes régióit. Míg Budapesten 52-vel esett vissza a fiókszám, csak Pest megyében hússzal, a többi megyében pedig egyenként is öt-tíz egységgel csökkent az értékesítési hálózat.
Az ATM-hálózat fejlesztését ugyanakkor, ha a korábbinál lassabb mértékben is, de tovább folytatták a hazai hitelintézetek. Az MNB statisztikái szerint az országszerte működő automaták száma június végén meghaladta a 4800-at, ez nem egészen hatvan darabbal, de meghaladja az év végén regisztrált mennyiséget. Mindezek tükrében a hazai banki ATM-hálózat figyelemre méltó bővülést produkált az elmúlt négy évben, hiszen 2006 decembere óta majdnem pontosan 1000 darabbal emelkedett a berendezések száma.
A hazai ATM-hálózat ráadásul viszonylag jól felszerelt: mindössze nagyjából ezer olyan automata működik, amely nem érhető el a nap 24 órájában, és több mint 700 alkalmas készpénz befizetésére is. VG