BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulhat a pénznyomda - Minek örült korábban a piac?

"Fed-ezékbe" vonultak a piacok az amerikai zárásra, miután a Fed-döntés szövegezése igencsak vegyes képet tárt a szereplők elé - tudósít a Cashline.

A Fed szerint gyakorlatilag a gazdaság minden szegmense vergődik: az elmúlt hónapokban lassult a kibocsátás és a foglalkoztatás üteme. A lakossági fogyasztás csak fokozatosan nő a szigorú hitelkondíciók miatt részben. Az üzleti fogyasztás pedig növekedési üteme lelassult, a nem lakossági beruházások továbbra is gyenge szinten vannak. A lakásépítések nagyon mélyen stagnálnak, míg a banki hitelezés zsugorodása tovább tart.

Vagyis minden úgy rossz, ahogy van. Akkor minek örültek korábban a szereplők? Annak, hogy a Fed a várakozásoknak megfelelően - elhintette egy későbbi monetáris lazítás magvait azzal, hogy behozta a szövegbe az inflációs célok alullövését. Pontosan a szöveg úgy szól, hogy az infláció a monetáris tanács által megcélzott sáv alatt maradhat (jelenleg 1,4 százalék, míg a célsáv 1.5-2 százalék, vagyis ez a hivatkozás olyan gyenge, mint a kalahári harmat, csak kellett valami kapaszkodó, ami engedi visszahozni a lazítást a moentáris stratégiába.)

A Fed felkészült, hogy pótlólagos segítséget nyújtson, ha szükséges, magyarul megnyomja a pénznyomdagépen a zöld gombot. Ugyan konkrétum nem hangzott el, de a november 3-i ülésre a Goldman Sachs például egy újabb 1,000 milliárdos kötvényvárlási program bejelentését várja. Mint tudjuk, a Fed legutóbbi nagy szabású, 1,700 milliárd dolláros eszközvásárlási programja idén februárban ért véget, azóta a lejáró jelzáloglevelek helyett vesz a Fed állampapírokat havi 20-30 milliárd dollár értékben. Ha igaz az ezer milliárd dollár, akkor az csak arra lenne elég jövőre, hogy a lejáró államadósságot hellyel-közzel finanszírozza átmenetileg.

Ezt azonban előbb-utóbb újabb állampapír kibocsátás kell, hogy kövesse, vagy adóemelés, mert a Fed akcióit is az állam finanszírozza végső soron. Mindenesetre az eddigi monetáris lazításnak semmilyen reálgazdasági hatás nem volt, ráadásul novemberig még sok víz fog lefolyni a Missisippin, viszont az látszik, hogy a pénzügyi lobbi lendületbe jött, a rövid távú érdekekből nem engednek. A Fed-ülés után már csak a dollár gyengült tovább és az állampapírok ugrottak meg, a részvények zárásra visszaadták a korábbi emelkedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.