BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: Februárig nem talál magára a forint

A Fitch leminősítése után nem tud magához térni a forint, és februárig nem is várható, hogy elmozdul a 275-280-as sávból - vélekednek az Equilor elemzői.

Az ünnepekre időzítette a Fitch Ratings a magyar adósságbesorolás osztályzati minősítésének lerontását, ezzel pedig mindhárom hitelminősítőnél épphogy csak befektetésre ajánlott kategóriában van a magyar osztályzat – írja az Equilor a Facebook oldalán. A Fitch múlt csütörtökön a korábbi BBB-ről BBB- kategóriába, vagyis egy fokozattal vágta vissza hazánk adósbesorolását, a minősítésünkhöz továbbra is negatív kilátást rendelt – emlékeztetnek az elemzők.

A lépés önmagában nem volt meglepő a piac számára, ám mégis, mintha a szereplők ezt követően kezdték volna el realizálni, hogy egy hajszálon függ a magyar bóvli osztályzat. Mivel mindhárom intézménynél (S&P, Moody’s, Fitch) maradt a negatív kilátás, így a fenyegetés, hogy befektetésre nem ajánlott minősítést kap Magyarország továbbra is él - áll az elemzésben.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Ráadásul, ha egynél több ügynökség leminősít, az komoly eladói nyomást idézhet elő a piacon, hiszen több alapkezelő befektetési politikája tiltja, hogy ilyen minősítésű papírt birtokoljon: nekik ebben az esetben ki kellhet szállniuk a magyar piacról. Gyakorlatilag emiatt nem tud magához térni a forint sem, és a 278-as árfolyam szint fellett rekedt az euróval szemben, valószínűleg itt is marad a két ünnep között – vélekednek a közgazdászok.

Ezt érzi a forint, és várhatóan látványos visszatérése februárig sem lesz, vagyis ezen a 275-280 közötti sávban maradhat a rángatózás – írja az Equilor. Arra nem számítanak, hogy elszáll a deviza árfolyam, ugyanis most mind a befektetők, mind pedig a hitelminősítők a februárra ígért strukturális reformok részleteire várnak.

Úgy látják az Equilor elemzői, most tényleg sok múlhat azon, hogy mit jelent be a kormány: ha megint csak kozmetikázás lesz, akkor nincs kizárva egy komolyabb fordulat a magyar piacon (leminősítés, és kemény landolás). Ugyanígy igaz, hogy ha viszont a piacokat megnyerő lépésekre szánnák el magukat a döntéshozók, akkor talán még 2011 „kedvencei is lehetünk, legalább a régióban” – fogalmaznak. Ez megint csak egy fordulatot eredményezhetne.

Jóslásokba itt most nincs mód bocsátkozni, hiszen a várható fordulat iránya a politikai döntéshozók elszántságától függ, arról pedig tudjuk, hogy bármilyen meglepetést tartogathat – zárul az elemzés.

A forint hétfőn nem tudott javítani, délután is 278 felett jegyzik a forintot az euróval szemben, és a 279-es szinthez áll közelebb a hazai deviza. A pillanatnyi árfolyam 278,8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.