BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai cégeknél divat a könyvelési csalás

A kínai nagyvállalatok körében a közeljövőben kreatív könyvelési trükkökre és csalásokra derülhet fény, ami a vállalati kör tőkéhez jutását ronthatja, függetlenül attól, a vádak igazak-e vagy sem - figyelmeztetett a Fitch Ratings.

Az Észak-Amerikában bejegyzett kínai vállalatok ellen egy sor vizsgálat indult különféle csalások ügyében. A vádak hírére a befektetők rendre megshortolták a cégek részvényeit. Az amúgy is borús befektetői hangulat pedig tovább folytatódhat, ha a kínai vállalatokról széles körben elterjed, hogy vállalatvezetési és könyvelési szinten is megbízhatatlanok.

"Hiába igyekezett Kína elhitetni, hogy a viszonylag fejletlen pénzpiaca ellenére is képesek a vállalatok megbirkózni a magasabb nemzetközi standardokkal, a tengerentúli befektetők körében épp ennek ellenkezője kezd elterjedni" - nyilatkozta John Hatton, a hitelminősítő távol-keleti szakértője a Reutersnek. A Moody''s hasonló aggodalmaknak adott hangot múlt héten, amikor 49 kínai tulajdonú társaságot vizsgált meg.

A Fitch 35 céget vizsgált meg, több közülük eleve befektetésre nem ajánlott kategóriában van, több olyan ponton is aggályokat támasztva, amelyek vállalatvezetési és könyvelési problémákra utalhatnak: régóta a cégnél szolgáló, független igazgatók, kevés tulajdonos kezében összpontosuló nagy mennyiségű részvény, túl nagy ütemű növekedés és magas adósságállomány. Bár ezek közül egyik sem jelent önmagában csalást, mégis arra utalhat a gyanakvó befektetők számára, hogy valami nincs rendben a cég körül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.