BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilitás az elakadt reálhozamokról: képtelenség az NGM felszólítása

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint technikailag képtelenség eleget tenni a Nemzetgazdasági Minisztérium felszólításának a hibás adatokkal rendelkező volt pénztártagok reálhozamainak ismételt kiutalását illetően.

Üdvözli a Stabilitás Pénztárszövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi állásfoglalását, amelyben felszólítja a pénztárakat, hogy a hibás adatokkal rendelkező pénztártagok esetében a 2011. augusztus 31-ig ismét utalják ki a reálhozamokat. Ennek azonban fontos feltétele, hogy a Magyar Posta ne tartsa vissza 2011. szeptember 16-ig az elakadt utalásokat, ennek hiányában ugyanis a pénztárak nem tudják határidőn belül teljesíteni a minisztérium felszólítását – olvasható a Stabilitás Pénztárszövetség közleményében.

A gazdasági tárca tegnap állásfoglalásban szólította fel a pénztárakat, hogy „a volt pénztártagok adatmódosítási kérelmének tegyenek eleget, valamint az át nem vett és a magán-nyugdíjpénztárakhoz visszaérkezett összegek kifizetését a volt pénztártagok rendelkezése alapján határidőn belül ismételten tegyék meg.”

Bába Julianna, a Stabilitás elnöke közölte: a legjobb szándékuk ellenére technikailag képtelenség a minisztérium felszólításának eleget tenni, ugyanis a tárca szerint a törvényi határidőn belül – azaz 2011. augusztus 31-ig – kellene a visszaérkező utalásokat ismételten megindítani.

Ez csak azokban az esetekben lehetséges, ahol a visszalépő tag banki átutalást kért, és számlaszáma rosszul szerepelt a pénztára nyilvántartásában. Akikhez viszont a pénztárak postai úton kísérelték meg eljuttatni a reálhozamot, azok esetében a visszaérkező összeget a Magyar Posta - hatályos üzletszabályzatának megfelelően - 2011. szeptember 16-ig visszatartja.

A Stabilitás Pénztárszövetség ezért felszólítja a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy haladéktalanul intézkedjen a jogszabályi ellentmondások feloldásáról, és kezdjen egyeztetéseket a folyamatban érintett egyéb intézményekkel (Magyar Posta, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.