BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nem a hazai makrogazdasági adatok mozgathatják a forintot

1,4 százalék. Ennyi lett a negyedik negyedéves magyar GDP növekedés a várt 0,9 százalék helyett év/év alapon. A jobb adat a mezőgazdaság tavalyi teljesítményének köszönhető, ami a kedvező tavalyi kedvező időjárás nélkül nem jött volna össze, írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

A forint erősödéssel kezd ma reggel, ami az ázsiai kereskedési időben látott dollár gyengülésnek is köszönhető. A hazai deviza árfolyamát továbbra is a 290-293-as sávban várjuk, de alapvetően nem a hazai makroadatok, hanem a globális piaci hangulat, és az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos hírek mozgathatják a kurzust, vélekedett az elemző.

„A kormány a második negyedév elejére teszi a az IMF/EU megállapodás aláírását, amitől a magyar adósság hozamainak csökkenését várja, olyannyira, hogy utána egy euró denominált kötvény kibocsátása is tervben van” – utalt Cséfalvay Zoltán, Bloombergnek adott interjújára Bámli Károly.

A kilenc országot érintő leminősítés, bár erősítette a dollárt, nem rengette meg az euro árfolyamát. A jelentősen csökkenő hozamszint mellett eladott olasz aukció, illetve a vártnál sokkal jobb német ZEW index megjelenése után újra 1,32 fölé tudott erősödni a közös európai fizetőeszköz. Este kiderült, hogy a mai napra tervezett EMU pénzügyminiszteri találkozó elmarad, mivel az Unió szerint a görögök nem készültek el teljesen a házi feladatukkal, azaz nem tartják elégségesnek az eddig elfogadott megszorítások mértékét – emelte ki a Commerzbank elemzője.

Hozzátette: az is elhangzott kifogásként, hogy Brüsszel szemében nem tűnik elég elkötelezettnek a görög politikai elit a reformok végigviteléhez. A gazdasági szempontok mellett természetesen a háttérben meghúzódik egy nemzet szuverenitásának, önálló döntéshozatalának kérdése is. Meddig szóljon bele az európai közösség egy tagállam életébe, még akkor is, ha a csődhelyzet veszteségeinek enyhítése is a cél? A kérések ugyanakkor jogosnak tűnnek hitelezői szempontból, hiszen ki ne szeretne biztosítékokat kapni a hitelnyújtás fedezeteként. Vészesen közeleg a márciusi görög kötvény lejárat, amit az uniós mentőcsomag következő részletének folyósítása nélkül nem fog tudni az ország teljesíteni. Az euró árfolyama érzékenyen reagál a megjelenő hírekre, így ma is volatilis kereskedésre számítunk.

Maradt a bizonytalanság, maradt az erős frank. Amíg nem lesz megnyugtató megoldás Európában, addig nem valószínű, hogy gyengülésnek indulna a svájci deviza. Az árgus szemekkel figyelt devizapár nem mozdul ki az 1,2070-1,2080 sávból, így a frank/forint kurzusa a forint alakulásától függően mozog. Ahogy az elmúlt napok túlnyomó részében, úgy jelenleg is 240-241 környékén oldalazgat, tárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.