BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jó lengyel hírek farvizén evezik a forint is

Jól teljesít a lengyel gazdaság, az 4,1 helyett 4,3 százalékkal bővült Lengyelország bruttó nemzeti összterméke, ami nemcsak a régióban, hanem egész Európában irigylésre méltó A zloty erre a hírre augusztus közepi szintre, 4,10 környékére erősödött az euróval szemben, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A jó lengyel hírek farvizén evezik a forint is, megspékelve azzal, hogy tegnap délután Cséfalvay Zoltán államtitkár úr egy interjúban kifejtette, hogy lesz IMF megállapodás a második negyedévben, és a június végi elemzői találgatásokat túlságosan pesszimistának tartja, emlékeztet Karsai Péter.

A Commerzbank szakértője azt is kiemelte, hogy ma reggel Orbán Viktor is adott rádióinterjút, amiben azt hangoztatta, hogy a korábban az EU részéről jelzett EU kohéziós alapok visszatartása csupán technikai kérdés, a miniszterelnök azon dolgozik, hogy az EU ne vehessen el egyetlen „petákot” sem.

„Ezek a hírek viszonylag erősen 288 alatt tartják a forintot ma reggel. Jó esély mutatkozik arra, hogy ma 500 bázispont alá kerüljön az 5 éves magyar államkötvény CDS-felára, amire egyébként október vége óta nem volt példa” – vélekedik Karsai.

Brüsszelben kétnapos EU-csúcsot tartanak, ahol az állam- és kormányfők várhatóan aláírják a fiskális paktumot, ami meggátolná a jövőben az államok eladósodását, vagy legalábbis féken tartaná. Fontos téma még a pénzügyi védőháló, az úgynevezett ESM rendszer felállítása. Az eredeti tervek szerint az ESM alap 500 milliárd eurós kerettel indult volna, de mások szerint ennek a duplája szükséges, ha a legrosszabb szcenáriót vennénk alapul, amikor minden PIIGS ország egyszerre kérne gyors segítséget, írja az elemző.

Az 500 milliárd eurón felüli összeget valószínűleg az IMF-en keresztül lehetne bevonni, de ez egy hosszabb egyeztetés része lesz, legkorábban a következő áprilisi G20-as találkozón születhet erről döntés.

Az ESM-ben érdemi haladás nem lesz, a fiskális paktumot pedig 25 ország alá fogja írni, így a jelenlegi csúcs mindössze arra lesz alkalmas, hogy az EU vezetői egységes képet mutassanak a kirakatban, ami némileg elfedheti a belső nézetellentéteket. Az euró/dollár árfolyama ma reggelre 1,33 alá került, a dollár kezdi visszanyerni az erejét, miután távolodik a QE3-as likviditásbővítési program esélye – mutat rá a Commerzbank szakértője.

A frank/forint árfolyam kapcsán azt írja, hiába nyilatkozza a legnagyobb svájci óragyártó pénzügyi vezetője azt, hogy az árfolyamküszöböt 1,40-1,50 közé kellene fixálni, ez nem fog változtatni az SNB eddigi politikáján, várhatóan marad az 1,20-as korlát. Majd az új elnöknek (akit valószínűleg áprilisban neveznek meg) az állásfoglalása zökkentheti ki az euró/frank árfolyamát az unalmas 1,2050-1,21 közötti sávból. A frank/forint árfolyama ma reggel 238-239 között mozgott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.