BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban a forint - A "spekuláció" elkezdődött?

A héten erőteljesen romlott a nemzetközi befektetői környezet, amely kedvezőtlenül hatott a forint árfolyamára is, azonban szerdán már javulás jelei mutatkoztak a piacokon. A forint azonban nem tud erősödni.

Ezen a héten újra felerősödtek az aggodalmak a globális kilábalással, az eurózónával, valamint Görögországgal kapcsolatban. A negatív híráramlás kedvezőtlenül hatott a részvénypiacokra, amely a feltörekvő devizának számító forintot is gyengítette. Elemzők szerint az IMF-tárgyalások késlekedése is szerepet játszhatott a forint esésében.

Kétségtelen, a globális környezet romlása a forint árfolyamát viselte meg a legjobban a régiós devizák közül: a volatilitás újra felerősödni látszik.

Szerdán pluszba fordultak a nemzetközi piacok, azonban a forint ugyan mérsékelten, de tovább gyengült az euróval szemben. A hét elején kialakult 288 körüli árfolyamról szerdára már 295 forint fölött is jegyezték az eurót.

A forint kisebb gyengülése ugyanakkor rámutat arra, hogy a piacok egyre erőteljesebben aggódnak az EU-IMF-tárgyalások miatt. Egyes elemzők felvetették, hogy a kormány esetleg nem is állapodna meg a nemzetközi szervezetekkel.

A kormány szándéka teljesen világos – nem akarnak megállapodni az Európai Unióval és az Nemzetközi Valutaalappal – írja Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci vezető közgazdásza Magyarországról kiadott elemzésében. Úgy látja, hogy a magyar kormány a „török játékot játssza”.

Hasonló véleményének adott hangot a Commerzbank közgazdásza is. „Nincs egy ütemterv a piac felé kommunikálva, hogy a szerződés kapcsán ki mikor, miről tárgyal. Sőt olyan nyilatkozatok is nyilvánosságra kerülnek, ahol kormánypárti politikusok úgy fogalmaznak, hogy előfordulhat olyan téma a tárgyalásokon, ahol az álláspontok ütközni fognak, mert sérülnének az ország érdekei” – mutat rá Karsai Péter.

Ha a piac kikényszeríti, akkor lesz megállapodás, de ha marad az összességében kedvező, mérsékelten jó globális hangulat, akkor esélyes magyar részről az együttműködés halogatása, vagy teljes elutasítása – vélekedik Karsai Péter.

Összességében a forint képes szembemenni szerdán a javuló nemzetközi környezettel – miközben a régiós devizák stagnálást mutatnak, illetve kisebb erősödést produkálnak –, amely aggodalomra adhat okot az árfolyam további alakulásának szempontjából.

Jóllehet, az esésben közrejátszhatott az a várakozás, hogy újabb szakaszba léphetnek a kötelezettségszegési eljárások, amelyek befolyásolhatják a tárgyalások menetét.

Később az EU bejelentette, két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Ha nem történik érdemi előrelépés a közeljövőben az IMF-tárgyalások kapcsán, valamint nem javul jelentősen a nemzetközi környezet, akkor nehéz lenne elképzelni azt, hogy a forint erősödésre lenne képes.

A piaci szereplők elkezdtek kételkedni a gyors megállapodásban, ha pedig egyre többen kételkednének egyáltalán a megállapodás lehetőségében, az újabb nyomást helyezne a forintra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.