BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajszálnyit távolodott a forint a kritikus szinttől

Szerda reggel mérsékelt erősödést mutat a forint az euróval szemben a kedd késő esti szinthez képest. Ugyanakkor még jelenleg is jóval gyengébb a kedd reggel kialakult árfolyamnál, és nem távolodott el érdemben a 300-as kurzustól.

Az eurót szerda reggel 298 forinton jegyzik, így a hazai deviza erősödni tudott a kedden késő este kialakult 299 feletti jegyzésről. A forint tegnap jelentősen gyengült a romló nemzetközi környezet miatt, valamint közrejátszottak az IMF-megállapodással kapcsolatos aggodalmak is. Kedd reggel még 295 forint körül jegyezték az eurót.

„Kifejezetten negatív hangulatban indult a hét a hosszú hétvége után: az elmúlt heti vártnál gyengébb amerikai munkaerőpiaci adatok és a tegnapi kínai árumérleg-közlés részletei felerősítették a globális növekedési kilátásokkal kapcsolatos félelmeket. Mindeközben az európai adósságválság is a kockázati étvágy csökkenését támogatta, hiszen romló növekedési környezetben még nehezebb helyzetbe kerülnek a drasztikus kiigazítási kényszerrel szembenéző EMU-perifériás gazdaságok” – vélekednek a CIB Bank közgazdászai.

A közgazdászok hangsúlyozták, hogy a régiós piacok hangulatának sem tett jót a kockázatkerülés erősödése, az országspecifikus kockázatok miatt pedig a forint az átlagnál is jobban gyengült.

A megnyugtatónak szánt kormányzati nyilatkozatok ellenére egyelőre konkrét előrelépés nincs az IMF-tárgyalások ügyében, ez pedig romló nemzetközi hangulatban egyértelműen sérülékennyé teszi a forintot és a hazai befektetési eszközöket - írják a CIB elemzői.

A forint árfolyamát a nemzetközi környezet változása mellett az IMF-megállapodással kapcsolatos hírek befolyásolhatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.