BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy aranyalapú kriptovalutát is kibocsát Venezuela

Venezuela, felbuzdulva a napokban kibocsátott digitális devizájának a sikerén, új kriptovalutával, a Petro Golddal kíván megjelenni a piacon, aminek a fedezete az ország aranytartaléka lesz – jelentette be Nicolas Maduro köztársasági elnök. 

A jövő héten újfajta kriptovalutát tervez piacra dobni Venezuela, felbuzdulva a napokban kibocsátott kriptovalutájának a sikerén – jelentette be szerdán Nicolas Maduro venezuelai elnök.

A kedden forgalomba került El Petro névre keresztelt kriptovalutából 735 millió dollár értékben adtak el. Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja. Egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg 60 dollárt ér.

Venezuela több szakaszban, összesen mintegy 6 milliárd dollár értékben tervez kibocsátani az El Petróból.

Nicolas Maduro (k) az El Petro kibocsátásának bejelentésekor
Forrás: AFP / FEDERICO PARRA

Nicolas Maduro venezuelai elnök szerdán jelentette be, hogy a dél-amerikai ország már valamikor a jövő héten megjelenik a piacon új kriptovalutájával, a Petro Golddal, aminek a fedezete az ország aranytartaléka lesz.

A venezuelai kormány részben a kriptovaluták kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroggyant gazdaságát és a hivatalos magyarázat szerint felvenni a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi „blokáddal” szemben.

A venezuelai gazdaság az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit a fogyasztói árak meredek emelkedése és a nemzeti valuta leértékelődése kísér.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.