BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonovia – stabil pont a portfólióban

A Vonovia a legnagyobb lakáskiadással foglalkozó vállalat a német tőzsdén.

A Vonovia mintegy 396 ezer ingatlanból álló portfóliójával a legnagyobb lakáskiadással foglalkozó vállalat a német tőzsdén. A bevétel és a profit jókora része az ingatlanok kiadásából származik, de a német albérleti piac nagyon szigorúan szabályozott, így az organikus növekedés 4,4 százalék körül alakul. Az üresedési ráta rendkívül alacsony, mindössze 2,4 százalék, vagyis stabil árbevételt és profitot tud évek óta realizálni a társaság.

A lakások átlagmérete 63,4 négyzetméter, ez megfelel a német átlagnak. A bérleti díjak emelésénél abban az esetben van nagyobb mozgástér, ha a társaság folyamatosan modernizálja ingatlanjait. Új szerződés esetén a bérleti díj a helyi átlagot legfeljebb 10 százalékkal haladhatja meg, míg a korábbi szerződések esetén a díjak három év alatt 15-20 százalékkal emelkedhetnek.

Berlinben 2020-tól öt évre befagyasztják majd a bérleti díjakat, ez azonban csak mérsékelten érinti a Vonoviát.

A növekedés másik forrása a lakásfejlesztés: erre az évre a Vonovia 1500-2000 lakás megépítését tervezi, ennek 80 százaléka a társaság saját portfólióját fogja gyarapítani, a többit pedig értékesítik.

A lakásárak erőteljesen emelkednek Németországban, és a nagyvárosok népességnövekedése folyamatos keresletet nyújt a lakásokra. Az alacsony és a közepes jövedelmű háztartásoknál vágyálom a saját tulajdonú lakás, számukra a bérlés az egyetlen alternatíva.

A Vonovia árbevétele

  • 2018-ban 3,06 milliárd euró volt, a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint
  • idén 4,6 százalékkal 3,2 milliárd euróra bővülhet, majd
  • 2020-ban további 8,2 százalékkal, 3,47 milliárdra ugorhat.
  • A társaság részvényeit 2013-ban vezették be a tőzsdére, elődjét, a Deutsche Anningtont 2001-ben hozták létre korábban szövetségi kezelésben lévő, az állami vasúttársasághoz tartozó lakásportfóliók privatizációjával. Árfolyama a 16,2 eurós bevezetést követően meredek emelkedésbe kezdett, és már 46 eurónál jár, vagyis majdnem háromszorosára nőtt az árfolyam. A Vonovia stabil osztalékfizető volt az elmúlt években, osztalékhozama eléri a 3,1 százalékot.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.