BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izgalmasak a küszöbön álló részvénykibocsátások

Több érdekes tőzsdei bevezetés is maradhat az év végére az Egyesült Államokban, melyek megmozgathatják a befektetők fantáziáját, és a cégek reményei szerint a pénztárcájukat is.

Az egyik legnagyobb figyelemmel kísért esemény a részvénypiacon az Airbnb tőzsdei bevezetése, amely már ez év elején felmerült, de a hivatalos dokumentációt ezen a héten adta be a szállásközvetítéssel foglalkozó cég. Talán nem is meglepő, hogy a kialakult helyzetben halogatták a döntést, sőt inkább a mostani lépésük tekinthető váratlannak. Habár a vakcinagyártók kedvező riportjai adnak némi reményt arra, hogy előbb-utóbb visszatérhetünk a normális életünkhöz, de még mindig bátorság lenne megbecsülni, hogy a korábbi utazási szokásainkat mikor indíthatjuk újra. Ennek ellenére

az Airbnb elindította az eljárást, amelyben közel hárommilliárd dollárnyi részvényt szeretne értékesíteni. A cég, amelynek értékét tavaly még 31 milliárdra becsülték, ennek 30-35 százalékát elveszíthette a koronavírus-járvány miatt, de így is vonzó befektetés lehet azoknak, akik hosszú távon gondolkodnak.

Még talán az Airbnb tőzsdére lépésénél is izgalmasabb azonban a DoorDash nevű cég IPO-ja, amely épp a héten tette közzé az első kilenc hónapra vonatkozó pénzügyi mutatóit. A szeptember 30-ig terjedő időszakban a vállalat 1,9 mil­liárd dolláros árbevételre tett szert, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbi hasonló időszak bevételeinek. Ez persze nem annyira meglepő, hogyha megnézzük a cég fő tevékenységét.

A DoorDash egy applikációt fejlesztett, amely a házhoz rendeléseket fogja össze különböző éttermek számára. Magyarországon leginkább a NetPincérhez lehetne hasonlítani azzal a különbséggel, hogy csak applikáción keresztül működik a rendszer, és a kiszállítók nem tényleges alkalmazottak, hanem az Uber működéséhez hasonlóan regisztrált alkalmi munkások.

Fotó: Nikolas Kokovlis/NurPhoto/AFP

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy ezzel a működéssel milyen munkajogi szabályokat sért a cég, de miután néhány hete az Uber megnyert egy pert ebben a témában Kalifornia államban, a hasonló cégek lehetőségei is javultak.

A DoorDashnek a szep­tember 30-i jelentés szerint 18 millió ügyfele van, és ezek közül több mint ötmillió választotta azt a különleges újítást, amelynek alapján havi tíz dollárért korlátlan mennyiségű ételrendelést kérhetnek ingyenes kiszállítással.

Ez mindenképpen jó modellnek tűnik, hiszen a vásárlókat többszöri vásárlásra ösztönzi, miközben a közvetítő az éttermektől is jókora százalékot kér a szolgáltatásaiért.

A legfontosabb mégis talán az a becslés, amely szerint

a vállalat értéke 16 milliárd dollár lehet, miközben egy évvel ezelőtt alig 2,5 mil­liárdra rúgott.

Nem kérdés, hogy a vállalat növekedése töretlen, és ez a lendület a következő hónapokban is megmaradhat, ami mindenképpen vonzóvá teszi. Mindez igaz, annak ellenére, hogy a DoorDash vesz­teséges volt az első kilenc hónapban, azonban a 149 millió dolláros mínusz jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi 533 milliós veszteségtől. A frissen bevont tőkével és a reflektorfénybe kerüléssel olyan előnyöket szerezhet a cég, hogy az átlendítheti a profitabilitás küszöbén.

Kétségtelen, hogy a vírushelyzet múlásával csökkenhet az iparág bevételi képessége, ugyanakkor azok az alapok, amelyeket most kiépített a DoorDash – és amelyeknek a tőzsdei bevezetés újabb lendületet adhat – lehetővé teszik, hogy csökkenő forgalom mellett is tetemes profitot tudjon termelni. Mindazonáltal, ha a bevezetés nagyon sikeres lesz, amire jelen pillanatban jó esély mutatkozik, akkor az első nagyobb lendületet követően érdemes lehet profitot realizálni, mert a valós árazást akár nagymértékben meghaladhatja a bevezetés miatti kiemelt figyelem és a pandémia okozta piaci helyzet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.