BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Garázsból a tőzsdére ment a napelemes magyar cég

A napelemek telepítése mellett akkumulátorokat és elektromosautó-töltőket is értékesít a pécsi vállalat, amely együtt fejlődött a hazai szolárpiaccal, s tevékenységével immár az ország teljes területét lefedi. Az EU-Solar tanácsadói és telepítői állománya meghaladja a 800 főt.

Hétfőn lépett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatokra szabott Xtend parkettjére a napelemek telepítése mellett akkumulátorok és elektromosautó-töltők értékesítésével is foglalkozó EU-Solar. Bár kötés az első néhány kereskedési napon nem történt, de az első vételi ajánlat már bekerült a részvénykönyvbe: egy darabra, egymillió forintért. Ami nem meglepő, hiszen összesen 1000 darab részvényt listáztak, s ebből 999-et az alapító Petre András birtokol. 

A részvények névértéke 250 ezer forint. Forgalom és elemzés híján némi támpontot a társaság május 31-re meghirdetett évi rendes közgyűlésének előterjesztései kínálnak. A tavalyi év adózott eredménye 1,77 milliárd forint volt a 2020-as 1,3 milliárd forint után. Ezen túl rendelkezésre áll a BÉT honlapján közzétett előterjesztések között az előző üzleti év adózott eredményével kiegészített szabad eredménytartalék felhasználására vonatkozó indítvány, hogy 441 987 000 forintot fizessenek ki osztalékként. Ami részvényenként 441 987 forint osztalékot jelent. Az osztalékfizetés fordulónapja 2022. december 15. 

Miután a magyar piacon a 10 százalékos osztalékhozam már kifejezetten csábítóan hat, a kockázatmentes hozam 7 százalék körül van, tulajdonképpen az EU-Solar már 4 milliós árfolyamon is érdekes lehetne a jelenlegi részvényszám mellett. Innen nézve az egymilliós vételi ajánlat egyáltalán nem túlzó. 

Nyilvános kibocsátás még nem történt, ezzel kapcsolatban a későbbiekben várható több információ – mondta a VG-nek Várkonyi Tamás gazdasági vezérigazgató-helyettes, az igazgatóság tagja. Hozzátéve: a hazai napelemes cégek közül elsőként az EU-Solar lépett a parkettre, és a tőzsdei jelenlét most elsősorban a transzparenciát célozza, a tőzsdei követelmények teljesítése és a társaság tevékenységének átláthatósága fontos üzenet a piacnak.

Döntő részben lakossági ügyfeleket szolgál ki a társaság, de a kkv-szektorban is egyre aktívabb. A hétfői csengetési ceremónián Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Petre András, az EU-Solar alapítója és vezérigazgatója, valamint a tőzsdére lépést tanácsadóként támogató PwC csapata vett részt. A pécsi vállalat, amely tíz év alatt lett garázscégből tőzsdei társaság, együtt fejlődött a hazai szolárpiaccal, s az elmúlt években jelentős terjeszkedésbe kezdett, tevékenységével immár az ország teljes területét lefedi, tanácsadói és telepítői állománya meghaladja a 800 főt. 

A csábítóan hangzó fundamentumok ellenére sem várhatunk többet a mostani helyzetben, mint hogy valamelyik zöldalap vagy kalandvágyó kisbefektető tétova ajánlatokkal tesztelgeti a nagytulajdonos ingerküszöbét. Amíg nyilvános tőzsdei kibocsátásra (IPO) vagy komolyabb tulajdonosi részvény értékesítésére nem kerül sor – sőt a részvények feldarabolása is joggal merülhetne fel –, addig a vállalat tőzsdei jelenléte inkább csak szimbolikusnak tekinthető.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.