BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lenyomják a jegybankok a bitcoint és társait, készül a kriptoeuró

Immár Európát is elérte a digitális jegybankpénz-forradalom. Nigéria után a norvég központi bank is saját digitális fizetőeszközzel kísérletez, és az Európai Központi Bank is fejleszti a digitális euró prototípusát.

Vajon Norvégia lesz az első európai ország, ahol a digitális fizetőeszköz lesz az alapértelmezett deviza? A kérdés talán túlzó, de a készpénz nélküli társasdalom képe nem tűnik olyan távolinak. A jegybankok által felügyelt, így tehát a kriptodevizáknál stabilabb, és sokak számára megbízhatóbb digitális devizák a kriptopiacnál tehát jobban vonzhatják a hagyományos pénzügyi rendszerekben bízó tömegeket, akik számára a kriptoeszközök túlságosan ingadozónak bizonyulnak, elég, ha az elmúlt év árfolyammozgására gondolunk. Míg 2021 novemberében egy bitcoinért 69 ezer dollárt kellett adni, mára alig 18 ezer dollárt ér a legnagyobb kriptodeviza egysége. Tény, hogy a bitcoin az egész digitális piacot, az összes altcoint, de még az esetleges trónkövetelő ethereumot is magával rántotta. 

Bitcoin,Currency,Disintegrating,,Losing,Value,,Alongside,An,E-rmb,Currency,,China's, bitcoin currency disintegrating, losing value, alongside an e-RMB currency, China's digital and virtual cryptocurrency. bitcoin currency disintegrating, losing value, alongside an e-RMB currency, China's digital and virtual cryptocurrency.
Fotó: Shutterstock

A kriptoínyencek azt gondolták, hogy a nem helyettesíthető tokenek is használhatók lesznek a mindennapi életben, de az európai társadalmak másképpen látták, és valószínűsíthetően jobban fogadnák a digitális eurót.

Alapvető különbségek vannak

A CBDC-k (Central Bank Digital Currency), az úgynevezett digitális jegybankpénzek központosítottak, egy jegybank felügyeli őket, noha használják a kriptókhoz hasonló blokkláncokat. 

Ugyanakkor az egész kriptopiac alapvetése, hogy szegmentált, nem központosított, így a gyakorlatban az eszközök felügyelete, korlátozása kivitelezhetetlen feladat. 

Megfigyelők szerint a digitális jegybankpénzek lesznek a központi bankok válaszai a kriptodevizák térnyerésére. Bizonyos értelmezésben lépéskényszerbe is kerültek a jegybankok, ugyanis azt nem nézhetik tétlenül, ahogy egy új, felügyelet nélküli pénzügyi rendszer teljes mértékben elterjed, és ostromolni kezdi a hagyományos pénzügyi rendszer pozícióit

– összegzett Torbjorn Hageland, a norvég központi bank, a Norges Bank pénzügyi stabilitásért felelős ügyvezető igazgatója. A Euronewsnak hozzátette azt is, hogy a készpénzhasználat visszaesésére és a fizetési rendszer változásaira reagálni kell. Emellett a CBDC-k térnyerését az is fűti, hogy a nyilvánosságnak hozzá kell férnie kockázatmentes eszközökhöz, arról nem is beszélve, hogy a pénzügyi rendszer esetleges meghibásodása esetén sem kell a kriptopiac felé fordulnia a lakosságnak.

Habár már 2016-óta folyik a norvégiai CBDC-kísérlet, az változatlanul bizonytalan, hogy valaha elindul-e a norvég digitális jegybankpénz használata. Ugyanis a siker alapvetően a megfelelő tervezéstől függ, és egyelőre nagy kihívás, hogy valóban sikerült-e kielégítően modellezni a rendszert.

A,Group,Of,Young,People,Discuss,The,Concept,Of,Central A group of young people discuss the concept of central bank digital currency. Holographic futuristic screen with the inscription CBDC
Fotó: Shutterstock

Hageland azt mondta, hogy a kísérleti szakasz 2023 júniusáig tart, és akkor kell ajánlást megfogalmazniuk arra vonatkozóan, hogy továbblépjenek-e a következő fázisba.

Ha igen, akkor egyfajta prototípus már létrejöhet. Az nagy kérdés még, hogy érdemes lehet-e majd a határokon átnyúlóan kereskedni a CBDC-kel.

Szeptember végén mindenesetre Norvégia, Svédország és Izrael központi bankja bejelentette, hogy egyesítik erőiket, és a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) együtt kutatják a CBDC-ben rejlő lehetőségeket. A projekt célja a határokon átnyúló fizetések javítása, azaz a költségek csökkentése és az utalások sebességének növelése. 

Nem szabad elítélni a készpénzhasználatot, de egy mindenki számára használható, kockázatmentes alternatíva biztosítása növelné a fizetési rendszerek iránti bizalmat

– hangsúlyozta Hageland. Szerinte az igazi kérdés az, hogy a digitális jegybankpénzek bevezetése biztosítja-e a készpénz előnyeinek fennmaradását.

A CBDC lehet a stabilitás szinonimája?

Miután a CBDC-ket a központi bankok felügyelik, biztosan stabil eszközök lennének. Az azonban megválaszolatlan kérdés, hogy miután Norvégia nem az Európai Unió, hanem az Európai Gazdasági Térség (EGT) része, így kérdéses, hogy betartaná-e a CBDC-kre vonatkozó uniós szabályokat.

A jegybanki kibocsátásokat, legyen szó CBDC-ről vagy éppen hagyományos készpénzről, a Norvég Központi Bank irányítja

– hangsúlyozta Hageland. Ugyanakkor Norvégia számára fontos az EGT-megállapodás, és az uniós belső piacra vonatkozó előírásoknak is meg kell felelnie – tette hozzá. Az sem kizárt, hogy harmadik feleket is igénybe kellene venni a felhasználói felület elkészítéséhez, amire az uniós irányelvek és szabályok bizonyosan vonatkoznának – tette hozzá.

Az EKB sem tétlenkedik

Az eurójegybank összesen öt technológiai óriást kért fel, hogy fejleszze ki a digitális euró prototípusát.

Az Amazon mellett a spanyol CaixaBank, a francia Worldline SA, az olasz Nexi SpA és az EPI az eredetileg a pályázatot benyújtó 54 pénzintézetből az öt kiválasztott. Az EKB valószínűleg az elsők között lesz a fejlett jegybankok között, amelyek kibocsátják fizetőeszközük digitális formáját. Most a projekt „vizsgálati szakaszban” van, tehát egyelőre nincs végleges döntés a digitális euróról.

 

A digitális jegybankpénzek vethetnek véget a kriptóknak?

Az indiai jegybank szerint igen, de egyelőre az sem világos, hogy mit is jelent a fogalom.

Matolcsy György: a digitális jegybankpénz átírja a játékszabályokat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.