Egy svájci nyugdíjalap is csatlakozott a LegalPass csoportos keresetéhez, amelynek célja jobb átváltási rátát elérni a bedőlt nagybank, a Credit Suisse (CS) és felvásárlója, a UBS részvényei között. 

Ubs,Group,Ag,Logo.
Fotó: Shutterstock

A jelenlegi állás szerint minden volt CS-részvényes 22,48 papírjáért cserébe kap egy UBS-részvényt, ami mindössze 3,35 milliárd dollárra teszi a bedőlt nagybank értékét, miközben az egyesülés előtt 48 órával a CS hivatalosan 7,7 milliárd környéki értéket képviselt. 

A kereset benyújtója, a LegalPass nevű startup kezdeményezésének az alapja egy olyan svájci törvényen nyugszik, amely lehetővé teszi minden felvásárlás sorsára jutó vállalat részvényeseinek, hogy hivatalos állásfoglalást kérjenek egy bíróságtól a papírjaik új, igazságos értékét illetően. 

Az eljárás során egy bíróság megállapítja a véleménye szerinti fair átváltási rátát a felvásárló és a felvásárolt vállalat részvényei közt, és ha ez a két érték nem egyezik, 

a befektetők jogosultak lehetnek a különbözet kifizetésének kérvényezésére.

A nyugdíjalapot képviselő iroda szerint a keresetük szilárd alapokon áll, mivel a két nagybank egyesülésével kapcsolatban korábban már több aggály is felmerült. Kiemelik: a tranzakcióra kormányzati nyomás alatt, a részvényesek megkérdezése nélkül került sor, így annak a körülményei joggal vetnek fel kérdéseket. Hozzáteszik: a UBS egyes belső dokumentumai korábban 34 milliárd dollárra taksálták a CS értékét, így a megállapított konverziós ráta messze állhat a fair értéktől.

A CS felvásárlása kapcsán nemcsak a részvényesek érzik magukat átverve, de a kötvényesek is kompenzációra vágynak: a nagybank legnagyobb kockázatot hordozó, AT1-es besorolású adósságát ugyanis a CS nemes egyszerűséggel nullára írta le, megrengetve ezzel a teljes európai vállalati kötvénypiacot.

A kötvényesek ezenfelül a CS három korábbi vezérigazgatója ellen is pert indítottak, részben őket okolva a nagybank bedőléséért.