Thaiföld digitális minisztere azt tervezi, hogy bíróságtól kéri a Meta birtokában lévő Facebook bezárását Délkelet-Ázsia második legnagyobb gazdaságában, ha a közösségi platform nem tesz lépéseket a több mint 200 ezer embert érintő csalások miatt. A kormány közölte: már többször kérték, hogy az általuk csalóként azonosított hirdetéseket vegye le a Facebook, de a probléma továbbra is fennáll, így ez maradt az egyetlen megoldás.

A man (2nd-L) checks his smartphone as others rest on chairs inside a shopping mall in Bangkok on April 27,2023. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Az országban lévő vállalkozások előszeretettel hirdetnek a Facebookon.
 Fotó: Manan Vatsyayana / AFP

Bangkok szerint a kamuprofilokat létrehozó szélhámosok megpróbálják rávenni a felhasználókat, hogy csaló cégekbe fektessenek be, piramisjátékhoz toboroznak hiszékeny embereket, vagy kormányzati szervek nevében adnak ki hamis közleményeket. A minisztérium szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a tisztviselők bizonyítékokat gyűjtenek a Facebook által elkövetett jogsértésekről, amelyeket a bíróság előtt fognak bemutatni.

Hozzátette: ha túl sok jogsértést sikerül bebizonyítaniuk, akkor az egész platformot leállíthatják. A Meta egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére. Mindez komoly érvágás lenne a vállalatnak: a mintegy 70 milliós országban 51,6 millión használják a platformot, Thaiföld rendelkezik a kilencedik legtöbb felhasználóval. Az országban lévő vállalkozások előszeretettel hirdetnek a Facebookon a népszerűsége miatt, ami rengeteg bevételt termel a Metának, de a kiberbűnözőket is egyre jobban érdekli az oldal.
 

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a hirdetési bevételek váratlanul magas, 12 százalékos bővülésének köszönhetően a Meta összbevétele 11 százalékkal, 31,99 milliárd dollárra nőtt a június 30-án zárult negyedévben, amivel felülmúlta az előzetes várakozásokat. Még látványosabban, 16 százalékkal, 7,79 milliárd dollárra nőtt a negyedéves adózott bevétel, ez egy részvényre vonatkoztatva (EPS) 2,98 dollár az egy évvel korábbi 2,46 dollárhoz képest, ami szintén jobb adat a vártnál.

Egész Kanadában elérhetetlenek lesznek a Facebook és az Instagram hírei

A kanadai online hírszolgáltatásról szóló törvény előírja, hogy a Meta és a Google platformjai csak azt követően publikálhatják más tartalomszolgáltatók híreit, ha erről megállapodnak velük. A két cég válaszul közölte, hogy blokkolni fogják a hírekhez való hozzáférést a platformjaikon az országban. A kanadai jogszabály hasonló a 2021-es Ausztráliában elfogadott szabályozáshoz.