BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét emelte a kamatot az orosz jegybank

Az orosz jegybank 100 bázispontos kamatemelést hajtott végre pénteken. Mivel pedig a döntéshez fűzött kommentár szerint Oroszországban a belső keresletnövekedés meghaladja a kibocsátásbővítési kapacitásokat, s emellett a rubel leértékelődése is jelentősen felerősítette az inflációt elősegítő kockázatokat, ezért a 4 százalékos inflációs cél eléréséhez és stabilizálásához a jegybank igazgatótanácsa további kamatemelésekről a dönthet következő ülésein.

Az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteki ülésén – az elemzői várakozásoknak megfelelően – 100 bázisponttal, 13 százalékra emelte az irányadó rátát, egyúttal jelezte, hogy a növekvő inflációs kockázatok miatt további kamatemelésekről dönthet következő ülésein.

Banknotes,With,Inscription,"five,Thousand,Rubles".,Russian,Money,Face,Value
Egyre kevesebbet érhet a rubel. Fotó: Shutterstock

A jegybank frissített előrejelzése szerint az éves infláció idén 6-7 százalék marad, 2024-ben pedig 4 százalékra lassul, és azt követően is ennek a szintnek a közelében marad.

Mivel azonban a belső keresletnövekedés meghaladja a kibocsátásbővítési kapacitásokat, s emellett a rubel leértékelődése is jelentősen felerősítette az inflációt elősegítő kockázatokat, a jegybank 4 százalékos inflációs céljának stabilizálásához további monetáris szigorítás szükséges.

A szeptember 11-i becslések szerint az éves infláció 5,5 százalékra gyorsult a júliusi 4,3 százalék és az augusztusi 5,2 százalék után. Az inflációs nyomás részben a rubel árfolyamgyengülése miatt erősödött.

Az elmúlt három hónapban az árnövekedés mértéke szezonálisan kiigazítva éves szinten átlagosan 9,9 százalék volt. A maginfláció ugyanekkor 8,4 százalékra gyorsult 

– jegyzi meg a jegybank.

A kamatdöntésre jogosult igazgatótanács augusztus 15-én tartott rendkívüli ülésén 350 bázisponttal, évi 12 százalékra emelte az irányadó rátát, amit azzal indokoltak, hogy korlátozni kell az árstabilitást kockáztató tényezőket.

A belföldi kereslet növekedésének üteme, amely meghaladja a kibocsátásét, erősíti a tartós inflációs nyomást, és az import iránti kereslet növekedésén keresztül befolyásolja a rubel árfolyamának alakulását. Emiatt nő a rubel leértékelődésének az árakba történő átgyűrűző hatása, és nőnek az inflációs várakozások – írták az augusztusi közleményben.

Az orosz központi bank július 21-én is 100 bázisponttal emelte az irányadó rátát, az augusztus 15-ig érvényes évi 8,5 százalékra, és már akkor is megjegyezte, hogy a ráta további emelésére kerülhet sor, hogy az inflációt jövőre és azt követően 4 százalék közelében stabilizálják. Az idei inflációs előrejelzést pedig július végén 5-6,5 százalékra emelték az addigi 4,5-6,5 százalékról.

A következő kamatdöntő ülést az igazgatótanács október 27-én tartja.

A dollár-rubel árfolyam 6 hó

 

Eközben az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerdán jelentősen megemelte a következő két évre vonatkozó inflációs előrejelzését, és jóval gyengébb rubelárfolyamra számít az amerikai dollárral szemben.

Eszerint az idei inflációs várakozás az áprilisban becsült 5,3 százalékról 7,5 százalékra, a jövő évi 4 százalékról 4,5 százalékra változott. A minisztérium új előrejelzése szerint Oroszország valamikor 2025-ben éri el a jegybank 4 százalékos inflációs célját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.