A bitcoin-ETF-ek indulását követő pillanatnyi hurráoptimizmus után földbe állt a legnagyobb kriptodeviza árfolyama, és a tőzsdén kereskedett alapok tőkemozgása sem kecsegtet túl sok jóval a szegmens jövőjére nézve, ez pedig végsősoron akár még a Coinbase kriptotőzsde bedőléséhez is vezethet – hívták fel a figyelmet a JPMorgan szakértői egy friss jegyzetükben.

FRANCE: ILLUSTRATION COINBASE
Coinbase, a cryptocurrency exchange platform, will be listed on NASDAQ under the symbol COIN, effective April 14, 2021. Paris, France - 04/13/2021 - Photography by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas. ?Coinbase, plate-forme d echange de cryptomonnaie, sera cote sur le Nasdaq sous le symbole COIN, a compter du 14 avril 2021. Paris, France – 13/04/2021 – Photographie de Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas. (Photo by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A JPMorgan szerint a Coinbase-t is magával ránthatja a mélyrepülése.
Fotó: Joao Luiz Bulcao / AFP

 

JPMorgan: remeghet a Coinbase 

A befektetési szakemberek véleménye szerint az ETF-eket övező, fokozott piaci hangulat ugyan arra elegendő volt, hogy elhozza a tavaszt a kriptopiacra a sokáig elhúzódó, zimankós tél után, de hosszú távon kifullad majd a lendület, és csalódni fognak a befektetők. 

A JPMorgan szakértői negatív kilátásaik bejelentésével egy időben, történetük során először semlegesről negatívra vágták a Coinbase részvényeire adott értékelésüket, alulsúlyozást ajánlva ezzel a legnagyobb kritpotőzsde értékpapírjaira. Az elemzők célára a Coinbase részvényeire továbbra is 80 dollár, ami 38 százalékkal alacsonyabb, mint a kurzus jelenlegi állása.

A Coinbase részvényei tavaly közel 400 százalékos felfutást éltek meg a bitcoin árfolyamának emelkedésével párhuzamosan, az idén azonban 20 százalékot vesztettek értékükből, míg a kurzusa csupán 9,5 százalékkal süllyedt.

Relatív árfolyamváltozások 1 év
Coinbase, Bitcoin
A nyáron a BlackRock bitcoin-ETF-beadványára ugrott meg látványosan a Coinbase árfolyama

Ken Worthington, a társaság elemzője a jegyzetben úgy fogalmazott:

Nagy az esélye annak, hogy a kriptós ETF-ek iránti érdeklődés tovább csökken, ami alacsonyabb devizaárfolyamokhoz és visszaeső kereskedésvolumenhez vezet, ami a Coinbase számára kevesebb kiegészítő kereseti lehetőséget eredményez.

A szakértő ezzel minden bizonnyal arra utal, hogy ugyan a Coinbase felel a legtöbb bitcoin-ETF-fel kapcsolatos tranzakció lebonyolításáért brókerként, ám ezekért a vállalati megbízásokért vélhetően sokkal alacsonyabb jutalékot tud csak felszámítani, mint azokért a közvetlen kriptovásárlásokért, amelyeket a lakossági ügyfelei visznek véghez, ez pedig hatalmas bevételkiesést okozhat majd a cég számára, még akkor is, ha az ETF-ek iránti érdeklődés a JPMorgan várakozásai ellenére nem esik vissza.

A bitcoin-ETF-ek forgalma ugyanis az első nyolc kereskedési nap során (a BlackRock egyelőre még nem publikált számai nélkül) 20,4 milliárd dollárra rúgott, melynek fele, 10,9 milliárd dollár a Greyscale zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alapját érintette, mégpedig erősen negatívan. Ebben az alapban volt ugyanis korábban lekötve a bedőlt FTX kriptotőzsde vagyonának nagy része, melyet most a felszámolási eljárás során lendületesen elkezdtek értékesíteni az ügyvédek – az első hét nap során több mint egymilliárd dollárnyi részesedést téve pénzzé.

A Grayscale alapjából az első nyolc nap alatt nettó 3,96 milliárd dollár távozott, 20,5 milliárd dollárra vágva ezzel az ETF tőkeállományát. A bitcoinalapok piaca (a BlackRock friss számai nélkül) 25 milliárd dollárt kezel jelenleg.