BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemzőket igazolják az amerikai inflációs adatok és GDP-olvasatok

A tengerentúli makroadatok nagyon közel állnak a várakozásokhoz, az eltérés nem piacmozgató hatású.

A csütörtökön közzétett személyes fogyasztási kiadások magárindexe (core PCE) 3,6 százalék volt, míg az elemzők 3,7 százalékot vártak. Az első negyedéves GDP második olvasata 1,3 százalék lett, ami megfelel az előzetes várakozásoknak.

Wall,Street,Sign,With,The,New,York,Stock,Exchange,And
Fotó: Shutterstock

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által preferált inflációs mutató, a PCE értékére az elemzők előzetesen 3,7 százalékos értéket vártak negyedév per negyedév alapon.  Míg az idei első negyedéves bruttó hazai termék (GDP) második olvasatát illetően az elemzők arra számítottak, hogy a növekedést szezonálisan és inflációval kiigazított éves szinten 1,3 százalékra módosítják 1,6 százalékról.

Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztói árindex, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A CPI és a PCE általában eltér egymástól. Ami azért zavaró, mert 

a Fed a PCE-inflációt részesíti előnyben, 

az egyszerű befektetők meg jobbára a fogyasztó árindexet (CPI) figyelik. Így állhat elő olyan helyzet, amikor a jegybankárok más inflációt látnak, mint a piac. 

Ezek az adatok azért izgalmasak, mert hónapok óta tolódik a Fed régen várt kamatcsökkentési periódusának startja.

Óvatosan fogalmazott szerdán Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke, aki szerint az általános inflációs trend ugyan csökkenő, de a 2 százalékos célszint felé tartós közeledés nem akadályoktól mentes, így a jegybank továbbra is éberen figyeli a beérkező adatokat. Az infláció továbbra is túl magas és széles körű, különösen a szolgáltatások ára emelkedik túlzó mértékben. 

A határidős árazások alapján a piaci szereplők már csak 49 százalékos esélyt látnak arra, hogy legkésőbb szeptember 18-án kamatot tud vágni a Fed, míg 74 százalék az esély rá, hogy legkésőbb november 7-én teszik meg a lépést. Az idei évre összesen már csak 32 bázispontos csökkentést áraznak, ami egy kamatvágást jelentene.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.