BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fényes az idő, mégis villog a Wall Street egyik viharjelzője

Az inverz hozamgörbe az elmúlt nyolc recessziót jól jelezte. Ezért senki sem érti, hogy most mi van.

Kevés megbízhatóbb gazdasági barométer van az inverz hozamgörbénél. Ez az az anomália, amikor a rövid lejáratú kincstárjegyek hozamai meghaladják a hosszabb lejáratú államkötvényekét. Régóta szinte biztos recessziós szignálja az amerikai gazdaságnak. Az előző nyolc gazdasági visszaesés mindegyikében jól működött a jelzés. Nem voltak kirívó téves riasztások. Most azonban a hozamgörbe rekordhosszúságú ideje fordított, s híre-hamva sincs a recessziónak. 

WALL STREET
Már a tőzsdecápák is elbizonytalanodtak / Fotó: HIP / Northfoto

Ha tovább késik a recesszió, akkor megrendülhet a bizalom a hozamgörbe mint figyelmeztető rendszer státuszában. Az elemzők egy része ezt a világjárványra fogja, mert szerintük

a pandémia felülírta a régi tőzsdei forgatókönyveket.

Miért gondolják recessziós szignálnak a görbét? Azért, mert a kincstárjegyek hozamai nagyrészt tükrözik a befektetők arra vonatkozó várakozásait, hogy a Federal Reserve által meghatározott rövid lejáratú kamatlábak miként alakulnak a kötvény futamideje alatt. Amikor a hosszabb távú hozamok a rövid lejáratú hozamok alá esnek, az annak a jele, hogy a befektetők arra számítanak, hogy a Fed csökkenti a kamatlábakat (amit általában olyankor tesznek a jegybankárok, ha újra be akarják indítani a lefulladt gazdaságot).

Persze sokszereplős játékról van szó. És már korábban is többször felmerült, hogy a recesszió elkerülhető lett volna, ha nincsenek külső váratlan fejlemények. Ilyen volt például az olajárak megugrása, amikor Irak 1990-ben megszállta Kuvaitot, vagy a Covid–19 világjárvány 2020-ban. 

Ráadásul

a hozamgörbének nincs kanonikus definíciója.

A Wall Street-i befektetők általában a kétéves kincstárjegyre és a tízéves kötvényre fókuszálnak, de sok elemző szívesebben mér a tízéves hozamot a három hónaposhoz vagy épp az egyéveshez viszonyítva.  

És a pszichológiai hatásról sem szabad elfeledkezni. Az inverz hozamgörbe „előrejelző képessége” már annyira beleette magát a tőzsdei köztudatba, hogy befolyásolja a várakozásokat, s ezáltal a gazdasági környezetet.

Ráadásul már korábban is volt olyan vélekedés, hogy a recesszió akár négy-öt évet is késhet, ha a Fed okosan játszik

Szóval, jelenleg csak annyi biztos, hogy a barométer nyugtalanítóan régóta esőre áll a Wall Streeten. Miközben tavaly ősz óta már a puha landolásra hangolódik a piac.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.