BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Broken,Bitcoin,Split,In,Two,Pieces,Laying,On,A,Screen.

Közel fél éve nem volt ennyire gyenge a bitcoin, és lesz ez még rosszabb is

A legnagyobb kriptodeviza árfolyamára szektorális és globális tényezők is kihatnak, lassan már a tőzsdék idei teljesítménye is lenyomja a tokenét. A bitcoin rossz sorozata egy ideig még kitarthat.

Több mint öthavi mélypontra csúszott a bitcoin árfolyama a hét végén, a legnagyobb kriptodeviza vesszőfutása mögött olyan tényezők is állnak, melyek nem valószínű, hogy gyorsan rendeződni tudnak – derült ki a Bloombergnek nyilatkozó szakértők várakozásaiból.

Broken,Bitcoin,Split,In,Two,Pieces,Laying,On,A,Screen., Enyhe lejtmenetben a kriptopiac / Fotó: Shutterstock
Rossz formában a bitcoin / Fotó: Shutterstock

Egyre nagyobb gödörben a bitcoin

Az elemzők szerint a token elmúlt öt napban látott 6 százalékos mélyrepülése mögött – mely egyhavi távlatban már 20 százalék környékére rúg – elsősorban az áll, hogy korának legnagyobb kriptotőzsdéje, a még 2014-ben, egy heckertámadást követően bedőlt, japán Mt. Gox a napokban elkezdi majd visszajuttatni volt ügyfeleinek a tőle ellopott tokeneket, amelyek a pesszimisták félelmei szerint gyorsan megjelenhetnek majd a piacon, eladói túlsúlyt teremtve, és lenyomva ezáltal a kriptopénz árfolyamát.

A piaci hangulatra ezenfelül 

  • a hétvégi francia választásokkal kialakult politikai patthelyzet várhatóan kifejezetten kedvezőtlen gazdasági következményei is lesújtó hatással vannak, 
  • és az sem segít, hogy a német kormány egyes források szerint nagy mennyiségű lefoglalt bitcoint dobott a piacra az elmúlt napokban.

A bitcoin árfolyama közel 19 ezer dollárral csökkent a márciusi történelmi rekorddöntés óta, jelenleg valamivel 56 ezer dollár alatt kereskednek a tokennel.

Ha a bitcoin ezek után a mostani hetet sem tudja pluszban zárni, azzal öthetesre nyújtja majd az egymást követő veszteséges heteinek sorát, amire a 2022-es medvepiaci mélypont óta nem volt példa a legnagyobb kriptodeviza történetében, és elképzelhező, hogy még nem értük el a gödör alját: a Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint egészen addig a gyengélkedhet a kurzus, amíg a Fed el nem kezdi az amerikai monetáris politika enyhítését – erre pedig akár egészen szeptember közepéig kell várniuk a befektetőknek.

Az elmúlt hetek szenvedésével azonban a bitcoin nemcsak önmagához mérten teljesít rosszul, de lassan már a többi eszközosztályhoz mérten is. A token az év elején minden más eszközt maga mögött hagyott 70 százalékot is meghaladó ralijával, de a mostani, elnyújtott korrekció már azt jelenti, hogy 

a token mindössze 27 százalék alatti pluszban jár csak az idén 

– a második helyen álló Nasdaq 100 pedig már 23 százalék feletti erősödést mutat ugyanezen időtávon, így akár rövidesen át is veheti az elsőséget a kriptopiac nagyjától.

A befektetők azonban továbbra is optimisták: a határidős jegyzéseknél a 100 ezer dolláros bitcoinárfolyamra feltett tétek vannak jelen a legnagyobb mennyiségben, ahogy a januárban debütáló ETF-ek is pozitív fordulatot mutatnak – a mélypont elérése környékén, pénteken ugyanis egy hónapja nem látott mennyiségű tőke áramlott be az alapokba, ami azt mutatja, az intézményi oldal is átmenetinek tekinti a mélyrepülést.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.