BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BÉT: a pesti tőzsdét nem érinti a Crowdstrike-malőr, új csúcson a BUX

A Budapesti Értéktőzsde működését nem érinti a világszerte tapasztalt informatikai leállás – válaszolta a VG.hu-nak a tőzsdeüzemeltető. A BUX új csúcsszintre emelkedett, közel a 73 ezer pontos határ.

A világszerte tapasztalt informatikai leállás a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) működését nem érinti, mind a kereskedési rendszer, mind a tőzsde belső rendszerei fennakadások nélkül, a megszokott üzletmenetnek megfelelően működnek – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére a BÉT.

20231016 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Lapunk a Crowdsrtike kibervédelmi cég nagyvállalati ügyfeleit érintő, számos ágazatban – a távközlésben, a légi közlekedésben és a bankszektorban is – fennakadásokat okozó, globálisan jelentkező probléma kapcsán kereste meg a hazai tőzsdeüzemeltetőt. Mint ismert, a Londoni Értéktőzsde hírszolgáltatását is érintette az incidens.

Hozzátették, a BÉT ezzel együtt kiemelten figyeli a globális folyamatokat, illetve kapcsolatban áll a megegyező kereskedési rendszert használó Bécsi és Frankfurti Értéktőzsdével, annak érdekében, hogy szükség esetén kellő rugalmassággal tudjon reagálni.

Ellenáll a nemzetközi tőzsdéken is végigsöprő Crowdstrike-malőr hatásainak a pesti tőzsde részvényindexe is, mi több, a BUX új csúcsra emelkedett péntek délután.

Az első számú részvénykosár péntek délután fél négyig 0,1 százalékos plusznál jár, 72 971 pontnál, ami egyúttal történelmi rekordot is jelent.

A vezető részvények ezzel együtt vegyesen teljesítenek. A Mol 0,8 százalékkal 2852 forintig süllyedt, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékkal 1072 forintig csúszott vissza. Az OTP és a Richter ellenben drágult, a bankpapír 0,6 százalékkal 18 645 forintig, a gyógyszertársaságé pedig fél százalékkal 9730 forintig.

A forint minimálisan javított az euróval szemben, a keresztárfolyam a 390,8 százalékos szinten jár délután. A dollárhoz képest 0,1 százalékot rontott a hazai fizetőeszköz, ez 358,9-es USD/HUF kurzust jelent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.