BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ether,

A vártnál korábban indulhatnak az ether-ETF-ek, napok kérdése lehet a piaci debütálás

A második legnagyobb kriptodevizába fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) már július közepén debütálhatnak a piacon, kérdés, mekkora lesz irántuk a vállalati érdeklődés. Az ether-ETF-ek iránt hatalmas elvárásokat támasztottak a piacok.

Nagyon úgy tűnik, hogy a korábbi, sok esetben késő őszi indulásról szóló várakozásokkal ellentétben akár már a következő hetekben tőzsdére kerülhetnek  a második legnagyobb kriptodevizába, azaz az etherbe fektető ETF-ek az Egyesült Államokban – tudta meg a Bloomberg az ügyben közvetlenül is érdekelt befektetési alapkezelőktől.

ether,
Minden várakozásnál előbb indulhatnak az ether-ETF-ek / Fotó: Idrees Abbas

Hamarosan jöhetnek az ether-ETF-ek

A lapnak nyilatkozó befektetési szakértők szerint a tőzsdére lépés akár már július közepén megtörténhet, mivel a tőzsdefelügyelettel (SEC) folytatott párbeszéd a vártnál sokkal konstruktívabban halad. Az ether-ETF-ek engedélyeztetési folyamata jelenleg ott tart, hogy mivel a felügyelet a piac és a befektetők legnagyobb meglepetésére az elméleti tőzsdei bevezetésre május közepén rábólintott, már csak az egyes beadványok egyéni elbírálására van szükség azok tőkepiaci debütálásához.

Ezekben a beadványokban a befektetési alapkezelőknek többek közt közzé kell tenniük saját alapjaik tervezett nevein túl azok díjszabását is – 

ez utóbbi tétel egyébként az elemzők szerint még a legtöbb dokumentációból hiányzik. 

Ennek egyik oka az lehet, hogy az alapkezelők ismét megpróbálnak majd egymás alá licitálni díjszabásaikkal, ahogy azt a bitcoin-ETF-ek indulásakor láthattuk, így mindenki megpróbálja kivárni a másik számait.

A kormányt azonban inkább előbb, mintsem utóbb valakinek el kell majd rántania: a BlackRockon túl ugyanis 

  • a Fidelity Investments, 
  • a 21Shares, 
  • a Galaxy és 
  • az Invesco is 

rendelkezik saját ether-ETF-beadványokkal, a felügyelet legfrissebb nyomtatványfrissítési határideje pedig július 8-a – tehát amennyiben a vállalatok mielőbb piacra akarják dobni saját eszközeiket, jó eséllyel már a hét végéig beszámolnak a tervezett díjszabásukról. Ez a bitcoin alapok kezdeti számait alapul véve sok esetben valószínűleg hatalmas kedvezményeket tartalmaz majd az első beszállók számára.

Már csak az utolsó simításokat tesszük meg, az SEC elkötelezte magát a kérdésben. Ismerjük már a folyamatot, mivel a bitcoinos alapokkal is eljártuk már ezt a táncot, heteken belül indulhatnak az alapok

– mondta a Bloombergnek Steve Kurz, a Galaxy Digital vagyonkezelési üzletágának vezetője.

Az ether árfolyama a felügyelet váratlan májusi döntésére több mint 20 százalékos erősödéssel reagált, azóta viszont elfogyott a lendület, jelenleg 5 százalékkal áll feljebb a jegyzés, mint a meglepetésszerű engedélyezést megelőzően.

A várható árfolyamhatáson túl annak is nagy jelentősége lesz, hogy végül mekkora vállalati érdeklődést tudnak majd kiváltani a közvetlenül spot etherbe fektető alapok Amerikában, és hogy legalább részben megismételhető lesz-e a bitcoin alapok iránt megjelenő egészen elképesztő kereslet, ami mára 52 milliárd dollárra emelte az ezekben kezelt tőke nagyságát, történelmi csúcsig tolva a token jegyzését is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.