BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maroknyi szabad demokrata tartja lábát a német adósságféken

Úgy tűnik, Európában ma szélsőséges közgazdasági nézetnek számít a költségvetési hiány kordában tartásának követelménye.

A német pénzügyminiszter többször is feltűnést keltett Brüsszel elleni kirohanásaival. A Bloomberg most a szabad demokrata politikus megkerülhetetlen háttéremberéről, Lars Feld közgazdászról írt, aki az államadósság elleni harc legfőbb szószólója Németországban. 

A német pénzügyminiszter szerint az országoknak több katonai segélyt kell adniuk Ukrajnának az oroszok elleni honvédő háborújához.
Bundestag
17 January 2024, Berlin: Christian Lindner (FDP), Federal Minister of Finance, speaks at the first reading of the Budget Financing Act 2024. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Ki irányítja a német pénzügyminisztériumot? / Fotó: Michael Kappeler / AFP

Ha manapság radikális közgazdasági nézetnek számít az államháztartás egyensúlyának követelménye, akkor tényleg nagy bajban vagyunk

– üzeni kritikusainak Lars Feld, aki igazolva látja nézeteit a szomszédos Franciaországban kialakult káosz láttán, ahol az állami kiadások megugrásával kapcsolatos aggodalmak arra késztették a piacokat, hogy nagyobb kockázati prémiumot követeljenek az államkötvények vásárlásakor.

Feld szerint 

az államadósság egzisztenciális kérdéssé vált Európában.

A világjárvány idején tapasztalt korlátlan hitelfelvétel után a befektetők és a tisztviselők ismét az államháztartásra összpontosítanak. Míg Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár és Robert Habeck gazdasági miniszter, a Zöld Párt egyik vezetője azért küzdött, hogy több állami kiadással pörgesse fel a német gazdaságot, a pénzügyminiszter Lindner, háta mögött a maroknyi szabad demokratával, útját állta ennek a koalíciós törekvésnek. A jövő évi költségvetésről hónapokig tartó tárgyalások során Lindner a védelmi tárcán kívül minden minisztériumban elérte a költségvetési megszorításokat. Magyarán, a koalíciós partnerek heves nyomása ellenére a szabad demokratáknak sikerült behúzva tartaniuk a német adósságféket.
A pénzügyminisztériumi háttérember, Feld annak ellenére kitartott az adósságfék mellett, hogy 

Németország államadóssága csupán a GDP 64 százaléka, 

míg az EU átlaga 82 százalék, Franciaországé pedig 110 százalék. 

Feld nem zárja ki egy euróválság lehetőségét sem, mondván, Franciaország és Olaszország túl nagy ahhoz, hogy Németország megmentse őket, s nem számíthatunk arra, hogy majd az EKB elrendezi a dolgokat. Ahogy fogalmazott: 

a következő globális gazdasági válság a kötvénypiacokról indulhat ki.

A német pénzügyi tárcánál Feld befolyását nem lehet túlbecsülni – mondták a Bloombergnek az ország belső működését jól ismerő szakértők. 

Bár a németek többsége a felmérések szerint egyetért az adósságfék fenntartásával, kérdés, hogy mi történne, ha az 5 százalékos parlamenti küszöbbel birkózó szabad demokraták kiesnének a koalícióból, s egy jövőbeni berlini kormány költekezni kezdene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.