BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Business,Finance,And,Investment,,Analyze,Economic,Growth,Charts,For,Informed

Zsákszámra öntik a pénzt erre az európai befektetésre

Júliusban több mint 60 milliárd eurót vittek az európai megtakarítók az alapkezelőkhöz. Idén hét hónap alatt már több pénz érkezett az európai befektetési alapokba, mint tavaly egész évben.

Gőzerővel takarítanak meg az európaiak az alapkezelők legnagyobb örömére. A kontinens befektetői a múlt hónapban közel 64 milliárd eurót kötöttek le különböző típusú alapokban az LSEG Lipper legfrissebb adatai szerint.

Bank,Interest,Rate,,Finance,Dividend,Concept.,Businessman,Calculating,Saving,Trade,
Topon a befektetési kedv Európában / Fotó: Shutterstock

A befektetők hagyományos alapokba 42,9 milliárd eurót, tőzsdén kereskedett alapokba (ETF) pedig további 20,9 milliárd eurót kötöttek le júliusban. A nyár középső hónapja során így különösen aktívak voltak a kontinens megtakarítói, az idei első hét hónapban a szektorba érkező tőke bő negyedét ekkor szívták fel az alapok.

Tarolnak a kötvények és a likvid eszközök

Júliusban az alacsonyabb kockázatú termékek, vagyis pénzpiaci és a kötvényalapok voltak a legnépszerűbbek, előbbiekből 30 milliárd, utóbbiból 27,5 milliárd eurónyit vásároltak.

A részvényalapok 11,1 milliárd eurós nettó értékesítéssel zártak, de az alternatív termékekbe is befolyt még 2,2 milliárd eurónyi friss pénz.

A befektetők ellenben jelentősen, 5,7 milliárd euróval csökkentették a vegyes alapokban meglévő kitettségüket, és ingatlanalapjaikból is 1,1 milliárd eurónyit váltottak vissza, miközben az árupiaci és egyéb alapokban is kisebb tételektől szabadultak júliusban.

Az alacsonyabb rizikójúnak tekintett eszközök, köztük a kötvényalapok népszerűségét magyarázhatja, hogy a befektetők arra számítanak, az Európai Központi Bank is folytathatja a kamatcsökkentést. A likvid pénzpiaci alapoknál tapasztalható nagymértékű tőkebeáramlást a továbbra is relatíve magas kamatok mellett a vállalati pénzmozgások is magyarázhatják, utóbbiak ugyanis előszeretettel használják ezeket az eszközöket a felhalmozott készpénzük ideiglenes parkoltatására.

Szintet léptek az európai megtakarítások

Az idei eddigi éves trendek is nagyon hasonlóak a júliusihoz. 

Hét hónap alatt 179,7 milliárd eurót értékesítettek a kötvényalapokból, ami ezzel messze a legtöbb megtakarítást szívta fel a piacról. A pénzpiaci termékekből további 86,7 milliárd euróra mutatkozott kereslet, míg a kockázatosabb termékekből lényegesen kisebb mennyiségben táraztak be az európaiak. 

Utóbbi kategórián belül a részvényalapok a legkeresettebbek, 28,9 milliárd eurós volumennel. Mellettük még az árupiaci eszközökbe érkezett kisebb, 800 millió eurónyi friss befektetés.

Az ingatlan- és az alternatív alapokból eközben egyaránt 6,4 milliárd eurót váltottak vissza, az év eddigi legnagyobb vesztesei pedig a vegyes alapok, ahonnan bő fél év alatt 57,7 milliárd euró távozott. Ennek egyik lehetséges magyarázata az LSEG elemzői szerint, hogy azok a befektetők, akik még az alacsony kamatkörnyezetben vásároltak be ilyen termékekből, a magasabb kamatkondíciók miatt a kötvényalapokra cserélik le ilyen vegyes eszközeiket.

Az európai alapokba idén már 225,6 milliárd euró érkezett ( ebből hagyományos alapokba 100,7 milliárd, ETF-ekbe pedig 124,9 milliárd euró), ez pedig már most több, mint a 2023 egészében 195,4 milliárd eurós tőkebeáramlás. Hacsak nem történik tehát valamilyen rendkívüli esemény, ami miatt a befektetők nagy tételben kezdenék visszaváltani befektetési jegyeiket az év hátralevő részében, a tavalyinál is erősebb évet zárhat az európai alapkezelői szektor.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.