BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobb hírek érkeztek Amerikából, ez azonban fájhat még a forintnak

A júliusi inflációs adat a vártnál kedvezőbben alakult Amerikában, ám 50 helyett csak 25 bázispontos kamatvágást várnak a szeptemberi Fed-üléstől a piacok. A forintnak ez annyira nem jó hír, mert a Fed visszafogott tempója erős dollárt, ezáltal gyenge feltörekvő devizákat jelent.

Az elemzői konszenzust jelentő 3 százalékos szint alatt, 2,9 százalékon alakult az amerikai infláció éves alapon, a havi pénzromlás viszont a szakértői várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékra gyorsult a júniusi 0,1 százalékról.

Save,Money,For,Investment,Concept.,Stack,Of,Coins,With,Trading
Létezett volna ennél kedvezőbb forgatókönyv a forint számára / Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy az éves áremelkedési adatok a konszenzusnál alacsonyabb szinten futottak be, a befektetők várakozásai minimálisan változtak csak a Fed kamatpályáját tekintve: a piacok továbbra is biztosak a szeptemberi kamatvágás tényében, a határidős jegyzések viszont azt valószínűsítik, hogy az amerikai jegybank csak 25 bázisponttal csökkentheti majd a hitelfelvétel költségeit a világ legnagyobb gazdaságában, nem pedig 50-nel, ahogy azt még tegnap várták  a befektetők. A két álláspont közti különbség azonban minimális, így ebből hosszú távú következtetéseket nem érdemes levonni.

A hírre az amerikai tőzsdenyitás előtti online kereskedésben minimális gyengüléssel reagáltak a tengerentúli részvényárfolyamok, 

a határidős indexjegyzések 0,05 és 0,09 százalék közti süllyedést mutattak. A DXY dollárindex viszont éles erősödésbe kezdett az adatok publikálását követően, az euróval szemben is 0,08 százalékkal izmosodott a zöldhasú.

A forint oldalazott a hírek közlését követően a dollárral szemben, és az eurórelációban sem látható éles elmozdulás. 

A határidős jegyzések alakulása alapján a hosszabb távú Fed-kamatpályáról az mondható el, hogy az amerikai jegybank az idén mindhárom fennmaradó kamatdöntő ülésén enyhítheti majd a monetáris szigorát, az évet pedig a 425–450 bázispontos sávban zárhatja az irányadó kamat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.