BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ami Amerikának jó, nekünk rossz: fékevesztett szakadásba kezdett a forint, bődületes lendületet vett a dollár

A hazai deviza az amerikai munkaerőpiaci és kiskereskedelmi adatok láttán kapitulált, jó hír viszont, hogy nagyot csökkent a tengerentúli recesszió esélye. A forintnak a mai adatközlés hatalmas pofon.

A vártnál jobb bőrben van az amerikai munkaerőpiac, az első alkalommal munkanélküli-segélyt kérők száma ugyanis a 236 ezer fős előzetes elemzői várakozással szemben 227 ezer főn állt meg az előző héten, ami nemcsak a dollár, de a teljes világgazdaság számára jó hír.

Forint,And,Dollar,Bills,Banknote
A forint is reagált az amerikai munkaerőpiaci adatokra / Fotó: Shutterstock

Az ugyanis, hogy kevesebben folyamodtak munkanélkül-segélyért, mint előzetesen várták, arra enged következtetni, hogy nem szűnnek meg olyan gyorsan a munkahelyek, ahogy azt a pesszimisták várták, és ami miatt az elmúlt hetekben többször is felröppent annak a lehetősége, hogy 

az amerikai gazdaság recesszióba csúszhat – ami jó eséllyel a teljes világgazdaságot hatalmas kihívás elé állítaná. 

A friss, első alkalommal munkanélküli-segélyért folyamodókról szóló adat a múlt heti 234 ezres számhoz mérten is előrelépés. 

Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a tartósan munkanélküli-segélyért folyamodók száma is hasonlóan alakult: mind az elemzői várakozásokat, mind az elmúlt heti adatot alulmúlta – a múlt heti 1 871 ezer fős adat ugyanis 1 864 ezerre csökkent, ahelyett, hogy 1 880 ezerre nőtt volna, ahogy a szakértői konszenzus várta.

Ez a két adat együttesen nemcsak az amerikai recessziótól tartó befektetőknek jó hír, 

de a dollár számára is: a vártnál erősebb munkaerőpiac ugyanis azt jelenti, hogy van még lendület az ország gazdaságában, tehát nincs szükség drasztikus monetáris politikai enyhítésre a Fed részéről, hogy életben tartsák a világ legnagyobb gazdaságát – ez lassabb kamatvágási dömpinget jelent, ami hosszabban kitartó kamattámaszt sejtet a zöldhasú számára.

Szakad a forint, menetel a dollár

Az adatközlést követően a dollár tankönyv szerint elképesztő menetelésbe kezdett, 

  • a forinttal szemben 358,03-ról 360,01-ig száguldott alig öt perc leforgása alatt, 
  • a DXY dollárindex 0,39 százalékkal ugrott meg, 
  • az euróval szemben a 0,49 százalékkal lőtt ki a zöldhasú,
  • az euró-forint kurzus pedig a 394,2-es szintről 394,6-ig pattant fel.

 

A forint számára az adatközlés kifejezetten rossz hír: a tartósan erős maradó dollár ugyanis rendszerint elvonja a tőkét a feltörekvő piacokról, így a magyar parkettről is, ami általában a regionális devizákon túl a forintnak is kellemetlen fejlemény szokott lenni.

Bár a lassabb kamatvágás az amerikai tőzsdék számára sem jelent egyet a teljes boldogsággal, ám most mégis örülnek neki a befektetők: ez azt jelenti ugyanis, hogy a recesszió esélye csökken, 

ennek pedig gyakorlatilag minden befektető egy emberként örülhet. 

Az amerikai tőzsdenyitást megelőzően mindhárom nagy index határidős jegyzése erőteljes pluszba fordult, a Dow Jones 0,83 százalékos, az S&P 500 0,78 százalékos, a Nasdaq 100 pedig 0,93 százalékos pluszban kezdheti majd meg a kereskedést fél négykor.

A hatalmas lendülethez minden bizonnyal a friss amerikai kiskereskedelmi adatok is hozzájárulnak: ezek alapján ugyanis azt látni, hogy a lakossági költekezés ugyan havi alapon az előző havi 0,5 százalékos bővüléshez képest lassult, ám akkorát mégsem, hogy az elemzői konszenzusban szereplő 0,1 százalékos szintre essen – a júliusi számok ugyanis 0,4 százalékos bővülésről szólnak, ez pedig gyakorlatilag pontosan ugyanazt a várakozást erősíti, mint a segélykérelmi adatcsokor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.