BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Lilly harcba szállt a súlycsökkentőket keverő amerikai patikusokkal

Az amerikai gyógyszerügynökség szabad kezet ad a patikusoknak, amíg az originális gyártók nem tudják ellátni a piacot. Márpedig az Eli Lilly és a Novo Nordisk népszerű gyógyszerei évek óta hiánycikkek az Egyesült Államokban.

Levélhullámmal árasztotta el az Eli Lilly az elmúlt napokban az amerikai egészségügyi szolgáltatókat. Azt követelte a gyógyszergyártó, hogy hagyják abba a generikus súlycsökkentő gyógyszerek reklámozását, mert a cég originális gyógyszereinek javul a kínálata.

Weight Loss Drugs As US Prescriptions Skyrocket
Amíg hiány van, az amerikai patikusok szabadon keverhetik a súlycsökkentőket / Fotó: George Frey / Bloomberg via Getty Images

Mindaddig, amíg a gyógyszerekből hiány van, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) megengedi a másolt változatok előállítását. 
 

Jelenleg azon dolgozunk, hogy meghatározzuk, a rendelkezésre álló készletek szintje már túlmutat-e a hiány definícióján

– mondta Amanda Hils, az FDA szóvivője. Hozzátette: nyilvántartásuk szerint 2022 márciusa óta hiány van a Lilly és a Novo Nordisk által gyártott súlycsökkentő gyógyszerekből. Ez lehetővé tette a patikák számára, hogy saját változatot állítsanak elő a gyógyszerekből, amelyek gyakran olcsóbbak a betegek számára. Egy gyógyszer mindaddig a hiánylistán marad, amíg az ügynökség nem tudja ellenőrizni, hogy a gyártók elegendő mennyiséggel rendelkeznek a kereslet kielégítésére, s hogy emellett elegendő biztonsági készlettel rendelkeznek.  

Hatalmas üzletről van szó,

hiszen a Mounjaro cukorbetegség elleni gyógyszer negyedéves értékesítése meghaladta a 3 milliárd dollárt, míg a tavaly év végén piacra dobott Zepbound súlycsökkentő injekcióból 1,2 milliárd dollárt árult ki az Eli Lilly. Mindkét adat felülmúlja az elemzők becsléseit. 

Idén az Eli Lilly közel 60 százalékot, míg a versenytárs Novo Nordisk részvényei 30 százalékot raliztak. Bár az elmúlt hónapokban jókora hullámvölgy alakult ki a részvényárfolyamokban, mert 

a befektetők attól tartottak, hogy kifulladt az elhízás elleni szerek piaca. 

Ezt a narratívát erősítette a Novo legutóbbi gyorsjelentése, amelyben arról számolt be, hogy mind a Wegovy, mind az Ozempic értékesítése elmaradt az előzetes eladási becslésektől. Ám az Eli Lilly gyorsjelentése eloszlatta az iparági aggodalmakat. 

A dán Novo Nordisk két fogyókúrás készítménye, az Ozempic és a Wegovy akkora piaci karriert futott be, hogy a vállalat piaci kapitalizációja már felülmúlja Dánia GDP-mutatóját. Egy banki jelentés szerint a súlycsökkentők gazdaságon belüli súlya már a dán kamatszintet is befolyásolja. 
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.