BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Commerzbank

Óriási bankfúzió készülődik Európában, beindulhat végre a várva várt piaci koncentráció

Megmoccanhat végre valami az európai bankpiacon. Az olasz UniCredit részesedést vásárolt a német Commerzbankban, ha megvalósul a teljes felvásárlás, fúziós hullám indulhat el.

Az UniCredit 9 százalékos részesedést szerzett a Commerzbankban, és további tárgyalásokat tervez a német pénzintézettel. Ez felveti egy olyan felvásárlás lehetőségét, amely átformálhatja az európai bankvilágot.

Commerzbank
A Commerzbank frankfurti székháza – végre megmozdul az európai bankpiac? / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az olasz bank 4,5 százalékot vásárolt a német kormánytól, a többit a piacon szerezte be – közölték szerdán, megerősítve a Bloomberg értesülését. Ezzel a második legnagyobb részvényessé vált a német állam mögött, amely be is jelentette, hogy ki akar szállni a pénzintézetből. 

A Commerzbank részvényei 18 százalékkal drágultak, miután 

az UniCredit közölte, hogy engedélyt fog kérni részesedésének további növelésére.

Az olasz hitelezőnek már van egy német bankja, ez a Hypovereinsbank. A Commerzbank felvásárlása az olaszokat Európa legnagyobb gazdaságában a lakossági bankpiacon meghatározó szereplővé tenné. A Commerzbank a héten jelentette be, hogy Manfred Knof vezérigazgató nem pályázik új mandátumra, miután megbízatása a jövő év végén lejár. Ez piaci spekulációk szerint abba az irányba mutat, hogy Knof feladata a fúzió-felvásárlás levezénylése lenne, majd ezt követően átengedi a terepet az olaszoknak.

Nagybevásárlásra készülhet az UniCredit

Az UniCredit már korábban is erősen kerülgette a Commerzbankot, de hivatalos lépést eddig nem tett a felvásárlás érdekében. Andrea Orcel, az olasz bank vezérigazgatója – aki korábban a UBS befektetési bankot vezette – az év elején jelezte, hogy a felvásárlások vonzóbbá válhatnak az olasz hitelintézet számára, ha részvényeinek árfolyama továbbra is jobban teljesít a versenytársakénál.

Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója – kényszerhelyzetbe hozta a német kormányt a Commerzbank-részesedés megvásárlásával / Fotó: AFP

Bár mindkét hitelező profitált az Európai Központi Bank (EKB) által valamivel több mint két évvel ezelőtt elindított kamatemelésekből, az UniCredit a költségek csökkentésével és a struktúra racionalizálásával szektortársainál jobb eredményeket ért el. Az olasz bank P/BV-mutatója, amely a részvény könyv szerinti értékét viszonyítja a részvény árfolyamához, 1,05, ami nagyjából kétszerese a Commerzbankénak.

Az olasz bank 10 milliárd euróval rendelkezik a potenciális felvásárlásokra, a gyakorlatban – a Bázel III. szabályozás figyelembevételével – ez 6-7 milliárd euró közötti összeget jelentene. Az UniCredit az elmúlt időszakban aktív volt a felvásárlási piacon, 

  • tavaly megvette a a görög állam Alpha Bankban lévő részesedését, 
  • valamint az Alpha román leánybankját is. 
  • Júliusban pedig megállapodott a lengyel Vodeno pénzügyi szolgáltató
  • és a belga Aion digitális bank megvásárlásáról. 

A banki tevékenység egyre inkább a méretgazdaságosságról szól

– írta Hugo Cruz, a KBW elemzője egy jegyzetben. Mindkét hitelező „nagyvállalati banki tevékenységet folytat, így nyilvánvaló szinergiák lehetnek a két bank között, ha az üzletet jól csinálják” – tette hozzá. A Commerzbank „Lengyelországot is az asztalra teszi, amely olyan piac, amelyet az UniCredit jól ismer és vitathatatlanul kedvel” – mondta.

Politikai kérdéssé válhat a Commerzbank felvásárlása

A felvásárlás, a Commerzbank teljes átvétele előtt viszont komoly akadály lehet, hogy az ellen a szakszervezetek, a munkavállalók minden erejüket latba vetve tiltakozni fognak. A munkavállalók képviselőinek hagyományosan erős szavuk van a németországi vállalatok igazgatótanácsaiban. 

Nincs szükségünk még egy olyan katasztrófára, mint amilyet a Hypovereinsbanknál láttunk 

– mondta Stefan Wittmann, aki a munkavállalókat képviseli a német bank igazgatóságában. „Nincs szükségünk arra, hogy olaszok jöjjenek, és felszámolják a hagyományos német bankokat” – tette hozzá.

Az UniCredit bejelentése arról, hogy 9 százalékos részesedést szerzett a Commerzbankban, váratlanul érte a német kormányt, és kényszerhelyzetbe hozta Olaf Scholz kancellárt. A Bloombergnek nyilatkozó, az ügyhöz közel álló személyek szerint a kabinet, amikor felajánlotta részesedését az UniCreditnek, nem tudott róla, hogy az olaszok a piacon is vásárolják a részvényeket.

Így viszont az UniCredit részesedése majdnem olyan nagy lett, mint a német államé, s ha tovább vásárol a piacon, a legnagyobb tulajdonos lehet a Commerzbankban. 

A német kabinet arra számított, hogy a Commerzbank független marad, ez lenne (lett volna) annak a garanciája, hogy hagyományos szerepének megfelelően a közepes méretű cégek hitelezésére összpontosíthasson. Nadine Kalwey, a német pénzügyi tárca szóvivője szerdán azt mondta, hogy a kormány a keddi eladás előtt nem kapott ajánlatot az UniCredittől a további állami részesedésre, és a következő lépésről való döntés előtt mérlegelni fogják a helyzetet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.