BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bődületes forinterősödés jöhet, ma délután minden eldől

Kulcsfontosságú amerikai adatok jönnek a délután közepén, tőzsdei szakadás, dolláresés és recesszió is felmerül a forgatókönyvek között. A forint hatalmas lökést kaphat, de az amerikai gazdaság egészsége talán még ennél is fontosabb kérdés.

Magyar idő szerint délután fél háromkor teszik közzé Amerikában a világ legnagyobb gazdaságának legfrissebb, augusztusi munkaerőpiaci adatait, melyektől a piacok (és a forint) egyszerre rettegnek és tekintenek rá hatalmas reménnyel: az egy hónappal ezelőtti azonos közlés világszerte féktelen szakadásba küldte a tőzsdéket, miután sokkal rosszabban alakult az adat, mint várták, így a félelem érthető – most viszont egy hasonló adat minden bizonnyal inkább felfelé, mintsem lefelé lökné meg a piacokat, és a várakozásoknak megfelelő adatok hozhatnának további korrekciót a tőzsdékre.

Forint,And,Dollar,Bills,Banknote, forint, dollár,
Kivár a forint, hatalmas lökést kaphat délután a devizánk / Fotó: Shutterstock

Kulcsfontosságú adatok jönnek

Péntek délután több munkaerőpiaci adat is érkezik Amerikából, de a befektetők elsősorban két számra figyelnek majd: 

  • magára a munkanélküliségi rátára, amelyet 4,2 százalékra várnak, ez havi alapon 10 bázispontos csökkentést jelentene, illetve
  • a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának növekedésére, itt 165 ezer a bűvös szám az elemzők szerint.

A munkanélküliségi ráta esetében 

az elmúlt három hónap folyamatos növekedést mutatott, ez pedig jogosan rémítette meg a piacokat: a számok ugyanis beigazolták a Sahm-szabály alaptézisét, amelyet napjaink közgazdaságtanában az egyik legbiztosabb korai recesszió-előrejelzőként tartanak számon. A szabály szerint ha a mindenkori előző három hónap munkanélküliségi rátájának átlaga legalább 50 bázisponttal meghaladja az aktuálisan elmúlt 12 hónap munkanélküliségi rátájának mélypontját, akkor közeleg a gazdasági visszaesés.

A Sahm-szabály ugyan relatíve új, hiszen csak 2019-ben alkotta meg Claudia Sahm Fed-közgazdász, de a piacok már minden jel szerint beépítették a gondolkodásukba – ezt pedig a befektetők egy hónappal ezelőtt saját bőrükön is megtapasztalhatták.

A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak 

számának alakulását tekintve a júliusi 114 ezres növekedésről beszámoló adat a legrosszabb szám volt, amit a Covid-kitörése óta láttunk az amerikai gazdaságban, augusztusra az elemzők ezt 165 ezerre várják nőni. Ha ez a várakozás helytelennek bizonyul, és az adatok továbbra is gyászosan alakulnak, akkor jöhetnek a valódi izgalmak a piacokon.

A Fed, a forint és a befektetők is árgus szemmel figyelnek

A vártnál rosszabb számok, azaz a 4,2 százalék feletti munkanélküliségi ráta és a 165 ezer fő alatti munkaerőpiaci bővülés ugyanis azt a jelzést hordoznák a Fed számára, hogy igenis túlfeszítették már azt a bizonyos monetáris politikai húrt, és valóban a recesszió szélére sodorták a gazdaságot a munkaerőpiac túlzott lehűtésével. Ez arra engedne következtetni, hogy a növekedés felélesztéséhez lehetséges, hogy már nem elégséges a piacok által jelenleg árazott 25 bázispontos szeptemberi vágás, 

hanem tényleg fél százalékkal kell megvágniuk az irányadó rátát Powelléknek.

Ennek a lépésnek egyelőre kérdéses, milyen hatása lenne a tőzsdéken: azt jelezné ugyanis, hogy valóban nagy bajban van a gazdaság, ez pedig megijesztheti a tengerentúlon befektetőket. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy hatalmas rali indulna be a parketten, mivel a hitelfelvétel költségeinek vártnál nagyobb csökkenése felpezsdítheti a beruházási kedvet, ezzel javíthatja a vállalati eredményeket, ez pedig felfelé tolhatja a részvényárfolyamokat is.

Az 50 bázispontos vágásnak ugyanakkor lenne egy egyértelmű vesztese és egy látványos nyertese is:

a dollár minden bizonnyal földbe állna, a forint pedig hatalmas menetelésbe kezdene a zöldhasúval szemben.

A vártnál nagyobb kamatvágás ugyanis csökkentené a dollár kamattámaszát, tágabbra nyitná a kamatmarzsot a feltörekvő piacok, így hazánk számára is, ez pedig minden bizonnyal lényegi tőkebeáramlás idézne elő a forint mellett a régiós devizák, így a zloty, a lej és a korona számára is.

A Fed sorsdöntő ülését szeptember 18-án tartják, jelenleg a befektetők 57 százalékos esélyt adnak a 25 bázispontos és 43 százalékost az 50 bázispontos kamatvágásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.