BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint két ajándékcsomagot is kapott, Amerikából és Varsóból

Ami az amerikai gazdaságnak rossz, és amit rosszallnak a jegybanknál Varsóban, a magyar deviza számára mentőövnek bizonyult szerdán. A forint árfolyama erősödni tudott, lefaragva a kedden elszenvedett teljes veszteségét, egy hónapra visszatekintve pedig erősödő csatornában maradt.

Ami gazdaságilag rossz Amerikában, illetve Lengyelországban, a fordítottját jelentheti a forint árfolyama számára – ezt példázzák a szerdai események. A forint visszapattant keddi gyengüléséből az euró ellenében, egy hónapra visszatekintve pedig benne maradt egy erősödő csatornában, a 390-es, nem pedig a 400-as kerek szint közelében.

50 EUR euro bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration
Fotó: Getty Images

Kedden a gyenge magyar GDP-adatok rántották ki a forint alól a szőnyeget, és 392,4 közeléből egészen 394,4 környékére gyengült, megteremtve a veszélyt, hogy megindul a négy héttel ezelőtti 398-on túli, a nyáron kétszer is elért idei mélypont irányába. Nem ez történt.

Ez az összefüggés (olykor) az amerikai álláshelyek és a forint árfolyama között

A nap még bizonytalanul indult, miközben az euró sem tudott elszakadni a kedden a dollár ellenében elért kéthetes mélypontja környékéről, ezt követően azonban az euró nagy lendülettel megindult, és délutánra majdnem egyhetes csúcspontra ugrott. A dollár eladása, amely euróerősödésben szokott megnyilvánulni, általában segít a feltörekvő piacok devizáinak, köztük a forintnak is, ha egyéb belföldi árfolyambefolyásoló hír nem érkezik. A forint követte is a mozgást, és az euró ellenében a reggeli 394,2-es szintekről a délután 5 órai hazai piaczárásra 392,8 közelébe erősödött.

Mi okozta az euró – és ezzel a forint – magára találását?

Délután kijöttek az adatok a júliusi amerikai új álláshelyekről, és a bejelentett 7,67 milliós szám negatív meglepetést okozva a legalacsonyabb 2021 januárja óta – jelentette a Bloomberg . Ez hozzáadott azokhoz a korábbi jelekhez, hogy a Federal Reserve – az amerikai jegybank által – az infláció mellett erősen figyelt munkaerőpiac gyengélkedik. 

Mindez azt a várakozást erősíti, hogy a Fed a gazdaság élénkítésének céljából kamatait csökkenteni kényszerül. Az alacsonyabb kamat pedig a korábbinál kisebb támogatást jelent a dollár számára – ezért gyengült a zöldhasú.

Érkezett egy másik hír is délután, ez a régiónkból. Ülést tartott a lengyel jegybank, és nem csökkentette 5,75 százalékos irányadó kamatát. Ebben nincs meglepetés, de erősíti azt a várakozást, hogy a régiószerte élénkülő infláció visszatartja a jegybankokat a kamatcsökkentésektől – a lengyelek esetében például a Capital Economics jegyzete szerint legalább 2025 közepéig nem várható kamatcsökkentés. A viszonylag magasan maradó kamat pedig – ez a dollárt ért mai hatás fordítottja – a régió devizái mellett szólna.

De így marad-e a forint?

Aki devizaváltáson gondolkodik, azért még ne dőljön hátra. Az elmúlt hetek hullámvasútja után az árfolyam, most úgy tűnik, inkább 390 irányába hajlamos tendálni az euró ellenében, mint 400 felé, de a szinteket jelenleg befolyásoló tényezőkben jöhet még változás.

A forint árfolyama az euró ellenében az elmúlt egy hónapban: hullámvasút, még mindig erősödő csatornában  Forrás: Stooq.com

Visszakanyarodva Amerikába: a kiábrándító júliusi állásadatokat követően a Fed döntéshozói várhatóan nagy érdeklődéssel figyelik majd a pénteken esedékes augusztusi foglalkoztatási adatokat – következtet a Bloomberg. Ha ezek jobbak a vártnál, az jól jöhet a dollárnak – és a fenti logika szerint rosszul a forintnak –, ha azonban rosszak, akkor fordítva: rátehetnek a várakozásra, hogy egy nagy Fed kamatcsökkentés következik. Ez pedig akár tovább röpíthetné a forintot, ha egyéb változás nem történik. 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.