BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg a megtakarításuk, ide teszik az európai befektetők

Közel nyolcvanmilliárd eurónyi megtakarítást kötöttek le Európában befektetési jegyekben múlt hónapban. Az alapkezelők idén remek évet futnak, a befektetők ugyanakkor az alacsony kockázatú termékeket keresik leginkább.

Erősen zárták a nyarat az európai alapkezelők, akikhez múlt hónapban is özönlöttek a megtakarítások, tovább dagasztva a portfóliók összértékét.

befektetési alap, befektetés, megtakarítás, Analysis,Finance,Grow,Graph,And,Market,Investment.,Financial,Business,Plan,earnings,sale
Betáraztak befektetési alapokból az európai megtakarítók / Fotó: Shutterstock

A kontinensen jegyzett befektetési alapokba 79,6 milliárd euró friss tőke érkezett augusztusban, melynek nagyobb része, 59,6 milliárd euró a hagyományos befektetési alapokban, további 20 milliárd euró pedig tőzsdén kereskedett alapokban (ETF) talált helyet az LSEG Lipper friss adatai szerint.

Kivártak az európai befektetők a kamatdöntés előtt

Az intenzív megtakarítási kedv mögött azonban befektetői óvatosság figyelhető meg, a legtöbb friss pénz ugyanis az alacsony rizikójú eszközökbe érkezett.

A legnagyobb tételben, 50,4 milliárd euró összértékben pénzpiaci alapokat vásároltak a befektetők. 

Ezen belül is a dollárban jegyzetteket részesítették előnyben, a terméktípus bő 22 milliárdos tőkebeáramlással mind közül a legkeresettebbnek bizonyult múlt hónapban, míg a második legnépszerűbb termék az eurós pénzpiaci alap volt 18,6 milliárdos értékesítéssel.

A befektetők mérséklődő kockázatvállalási hajlandóságára utal az is, hogy kötvényalapokból igencsak kiemelkedő mennyiséget, 18,5 milliárd eurónyit vettek az európaiak, elsősorban globális kitettséget adó dolláros termékekből, valamint euróban jegyzett vállalati papírokból betárazva.

Az alacsony nyár végi rizikóvállalást a befektetői kivárás is magyarázhatja a Fed és az Európai Központi Bank kamatcsökkentése előtt, mivel ezek mértéke augusztusban még bizonytalan volt, egy várttól eltérő mértékű jegybanki beavatkozások pedig könnyen nagy volatilitást hozhatna a piacokra.

Nem tűnt el a kockázatvállalás a piacról

Ezzel együtt a kockázatvállalás nem tűnt el teljesen a piacról, a részvényalapok például tekintélyes, 12,9 milliárd eurós beáramlást regisztráltak az LSEG adatai szerint. Itt főként a globális lefedettségű, valamint az amerikai részvényalapokat keresték a hozamvadászok, miközben a kínai és brit részvényes termékektől szabadultak.

A három nagy kategória mellett még az árupiaci alapokba érkezett kisebb, 200 milliós friss tőke. A tőkekiáramlást elszenvedő kategóriák megúszták kisebb veszteségekkel, az alternatív eszközökből 600 millió euró, az ingatlanalapokból 900 millió euró, a vegyes termékekből pedig egymilliárd eurót váltottak vissza a befektetők.

Amerikai szolgáltatók gyűjtik az európaiak megtakarításait

A befektetési szolgáltatók versenyében most is a globális piacvezető BlackRock végzett az élen, melynél 12,9 milliárd eurót fektettek be az európaiak. A piacot augusztusban így az amerikai szolgáltatók uralták, a dobogó két alsóbb fokára ugyanis a Goldman Sachs és a JPMorgan állhatott fel 7,7, illetve 6,7 milliárdos értékesítéssel. Mögöttük két ugyancsak tengerentúli szektortárs, a Vanguard, valamint a State Street Global Advisors futott be, előbbi 5,9, utóbbi 3,9 milliárd eurós friss befektetéssel.

Elképesztő pénz ömlik idén az alapkezelőkhöz

A bőséges augusztusi befektetéseknek is köszönhetően 2024 első nyolc hónapjában 352,6 milliárd euró megtakarítást szívott fel az európai alapkezelői szektor. Ebből 199,3 milliárd érkezett a kötvényalapokba, a pénzpiaci termékek pedig további 181,5 milliárdot csatornáztak be. 

A két legkeresettebb kategória mögött messze elmarad a részvényalapokba érkező 43,8 milliárd eurós megtakarítás. Az árupiaci termékek szerény, 400 millió eurós tőkebeáramlást tudnak felmutatni, a többi termékfajtából pedig leépítették kitettségeiket a kontinens befektetői. Az alternatív alapok 7,7 milliárd eurót veszítettek, az ingatlanalapok 8,7 milliárd eurónyi tőke áramlott ki, az idei év legnagyobb veszteségek számító vegyes eszközök összértékét pedig 55,8 milliárd euróval apasztották a visszaváltások.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.