BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új favorit fut be a tőzsdékre: ezt a szektort veszik a befektetők a tech helyett

Új szelek fújnak az amerikai tőzsdén, a tech szektor ralija már a múlté. A Fed kamatvágásával nagyot fordul a kocka a részvénypiacon, de fontos, hogy a recessziót elkerülje a világ legnagyobb gazdasága.

Szokásához híven ismét talpra állt nyár végi mélyrepüléséből az amerikai tőzsde, az S&P 500 az augusztus eleji mélyponthoz mérten 8,5 százalékkal került feljebb. Ami viszont igazán érdekessé teszi ezt a mostani ralit, az az, hogy az elmúlt két évben megszokott tech részvények, a Magnificent Seven túlfűtött menetelése helyett az index másik 493 komponense volt az, mely a felfutás egyértelmű gerincét adta.

Independence Day In New York, wall street, tőzsde, s&p 500, russell 2000, részvény, piac,
Nagyot fordul a világ a tech hetes részvényeivel / Fotó: NurPhoto via AFP

Fordul a kocka a részvénypiacon

A nagy tech hetes (Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon.com, Meta és a Tesla) árfolyamai ugyanis a szektor július 16-én beállított csúcsa óta 5,3 százalékkal süllyedtek, látványosan alulteljesítve a tágabb piacot, mely mindössze 1 százalékkal került lejjebb – köszönhetően az ingatlanpiaci és a közüzemi szektor ragyogásának, 

a két index ugyanis közel 13 százalékos erősödést mutatott az elmúlt két hónapban.

A meglepő rotáció mögött a Fed kamatvágásával kapcsolatos várakozások állnak: a hitelfelvételi költségek csökkenése ugyanis egyrészt nagyot lendít az elmúlt időszakban nyomott teljesítményt mutató ingatlanpiacon az új beruházások indításán és a piac forgalmának fellendítésén keresztül, másrészt teret enged azoknak a cégeknek eredményeik javítására a tágabb piacon is, melyek a magas kamatkörnyezet nyomása alatt nem tudták kellően hatékonyan végezni alaptevékenységüket – szemben a nagy hetessel, melynek tagjait szinte teljesen hidegen hagyta a monetáris szigor.

A Fed kamatvágása azonban egymagában még nem elég a boldogsághoz a piacokon: a fenntartható meneteléshez arra is szükség van, hogy az amerikai gazdaság elkerülje a recesszió rémét.

Nem hisszük, hogy végül recesszióba csúszik a gazdaság, és ha tényleg így alakul a forgatókönyv, akkor úgy véljük, a ciklikus részvények lesznek a kamatvágás nagy nyertesei, hiszen ők relatíve nagyot nyernek majd a hitelfelvétel költségeinek csökkenésén és a felpörgő gazdasági növekedésnek

– mondta Adam Grossman, a Riverfront Investment Group globális részvényekért felelős befektetési igazgatója a Bloombergnek.

A szakértő hozzátette: az is az eddigi relatív vesztesek lendületszerzése mellett szól, hogy a tech szektor nagyjainak nyereségességi mutatói csökkenni fognak a közeljövőben, ez pedig megnyithatja az utat a befektetők előtt a piac többi tagja felé. 

A nagy hetes eddigi átlagos, negyedévente 50 százalék körüli profitnövekedése 

már az idén 36 százalékra csökkent, az elemzői várakozások szerint pedig ez a folyamat 17-20 százalék között konszolidálódik majd a következő időszakban – ezek a számok persze továbbra sem rosszak, de az eddigi bődületes felfutást már minden bizonnyal nem tudja majd reprodukálni a szektor, ez pedig kevés lehet a máshoz szokott befektetőknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.