BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BRUXELLES - BRUSSELS AUDI EMPLOYEES RALLY IN PROTEST THE SEPTEMBER 16TH 2024

Véresen komoly a Volkswagen leépítési terve, akár 5 üzemet is bezárhatnak Németországban

Veszélybe kerültek a nyugat-európai autóipari munkahelyek, Németországban a Volkswagen, Belgiumban az Audi épít le. A Volkswagen németországi kapacitáscsökkentésére akár 4 milliárd eurós céltartalékot is képezhet, ami az idei profitot is csökkentené. A szakszervezet szerint az EU vezetése nem tett eleget az ágazat támogatásáért.

A Volkswagen eltökélten végigviszi a kapacitásleépítést már az idei negyedik negyedévben, felvállalva az emiatt szükséges akár 4 milliárd eurót is elérő céltartalék képzését is – állapították meg a Jefferies brókercég elemzői befektetőknek szóló jegyzetükben, miután a német vállalat vezetőivel részt vettek egy észak-amerikai „roadshown” – írta hétfőn a Reuters.

Volkswagen BRUXELLES - BRUSSELS AUDI EMPLOYEES RALLY IN PROTEST THE SEPTEMBER 16TH 2024
Brüsszeli tüntetés a Volkswagenhez tartozó Audi tervezett leépítése miatt / Fotó: Hans Lucas via AFP

Története során először zárna be német üzemet a Volkswagen

Mint ismert, a legnagyobb európai autógyártó szeptember elején jelentette be, hogy története során először – költségcsökkentési tervei keretében – bezárhatja néhány németországi üzemét, mivel az ázsiai, főként kínai autógyártók előretörése miatt amúgy sem tudja kihasználni meglévő kapacitásait.

„A Volkswagen csoportnál a névadó márka működésének racionalizálása egyáltalán nem új keletű gondolat, ám a menedzsment elszántsága és a sürgős végrehajtás kényszere mindenképpen az”  – emelték ki az elemzők.

A német autógyártó menedzsmentjével Észak-Amerikában közösen eltöltött három nap alatt meggyőződtünk róla, hogy nincs olyan B terv, amellyel meg lehetne úszni a negyedik negyedévben előreláthatóan 3-4 milliárd eurós kényszerű céltartalékképzéssel járó kapacitáscsökkentést

– tették hozzá.

A céltartalék persze az idei profitot is csökkenti. 

Tengelyt akasztanak a szakszervezetekkel is

Szerkezetátalakítási törekvéseinek részeként a Volkswagen a múlt héten 

  • hat németországi üzemében már fel is mondta a régóta fennálló munkahelyvédelmi programját, 
  • ezzel tengelyt akasztva a Németországban nagy hatalommal bíró szakszervezetekkel, amelyek heves ellenállást ígértek mindenfajta leépítéssel szemben. 
  • A lépés hátterét megvilágítva a Jefferies szakértői szerint hatályos munkahelyvédelmi program híján a szakszervezetek csak a bérek miatt sztrájkolhatnak, az üzembezárások vagy az elbocsátások miatt nem, hiszen az utóbbiakat már nem védi hatályos megállapodás – mondták.

A sztrájkok így aztán ugyan megzavarhatják az üzemek működését, ám a VW végigviheti az elbocsátásokat. Ráadásul az igazgatóság megkerülheti a vállalat felügyelőbizottságát is, amely a múltban többször blokkolta a hasonló tervek megvalósítását. A felügyelőbizottsági helyek felét tudniillik a munkavállalók képviselői töltik be. Mi több, a VW-ban 20 százalékos részesedéssel rendelkező Alsó-Szászország tartomány FB-ben helyet foglaló képviselői is gyakran a szakszervezetek oldalára állnak.

A Jefferies a céltartalékképzés összegének becslésekor dolgozónként kétéves bérnek megfelelő elbocsátási költséggel és nem részletezett egyéb bezárási kiadásokkal is számolt.

A VW két-három üzem bezárását fontolgatja, de a Jefferies szerint akár öt németországi telephely bezárása is szóba jöhet. Az idei leépítésekkel a Volkswagen mindenesetre nagyjából 15 ezer állást szüntethet meg – írja a Bloomberg.

Nem egyedi esetekről van szó  

Közben éppen hétfőn vonultak az utcára Brüsszelben az ugyancsak a Volkswagen csoporthoz tartozó Audi munkavállalói is. A prémiumgyártó ugyanis dél-brüsszeli üzemének bezárására készül, amellyel nagyjából 3 ezer ember munkahelye került veszélybe. Közülük sokan az EU-ban jövőiparágnak tekintett e-autó-gyártásra specializálódtak.

„Sajnos nem egyedi esetről van szó, az elmúlt évben egy olyan elbocsátási árhullám bontakozott ki, amely a főbb iparágakat érintve, egész Belgiumon végigsöpört” – mondta az AP amerikai hírügynökségnek Lieve De Preter, az ACV szakszervezet képviselője.

Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára szerint pedig

az Európai Unió központjában közvetlen veszélybe került több ezer munkahelynek rá kellene döbbenteniük az EU vezetőit, hogy egyszerűen nem tesznek eleget az iparág támogatásáért.

A Volkswagen részvényei hétfőn napközben 1,1 százalékkal, 91,3 euróra gyengültek Frankfurtban. Az elemzők a papírokat a nehézségek ellenére továbbra is vételre ajánlják, az LSEG elemzői konszenzusa 132 eurós medián célárat adott a papírra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.