BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áll a bál az Audinál, lázadnak a cég brüsszeli gyárának dolgozói

Perrel fenyegette meg azokat a dolgozóit az Audi, akik a várható leépítések elleni tiltakozásul nagyjából kétszáz, már kész és még befejezetlen autó kulcsát magukhoz vették.

Áll a bál az Audi brüsszeli gyárában, miután a munkások egy része sajátos formáját választotta a tiltakozásnak.

Audi Brussels plant to remain closed until workers return car keys
A várható leépítések ellen tüntető munkások az Audi brüsszeli gyára előtt / Fotó: Anadolu via AFP / Dursun Aydemir

Az üzem dolgozói körülbelül kétszáz, már teljesen kész vagy még készülő kocsi kulcsát vették magukhoz. Az alkalmazottak amiatt döntöttek a szokatlan lépés mellett, mert több forrásból is arról lehet hallani, hogy a gyárban komoly leépítések várhatók, ám a cég egyelőre nem hajlandó tiszta vizet önteni a pohárba, nem kommunikálnak nyíltan arról, hogy mi lesz a sorsa az üzemnek, illetve a munkavállalóknak – írta az Euronews.

A portál beszámolója szerint a munkások vasárnap este a brüsszeli gyáregység előtt autógumikat égettek, ezzel is hangot adva tiltakozásuknak.

A cég levélben üzent a szakszervezeteknek, hogy a dolgozók haladéktalanul szolgáltassák vissza az eltulajdonított kulcsokat, ellenkező esetben jogi útra terelik az ügyet.

Az Audi még júliusban jelezte, hogy a brüsszeli gyárban leépítések várhatók, mivel az ott készüli Audi Q8 e-tron típusú elektromos autók iránt a vártnál jóval kisebb a kereslet. A feszültségeket tovább fokozta az Audi anyavállalatának, a Volkswagennek a múlt heti bejelentése, amely szerint más, új modell gyártását nem tervezik az üzemben.

A szakszervezetek egy része szerint ez gyakorlatilag egyet jelent a gyár bezárásával, melynek nyomán 2025 végig több mint 3000 munkahely szűnhet meg.

Mások szerint lehet remény a talpon maradásra, érkezhetnek új befektetők, az üzem pedig más gyáraknak állíthat elő alkatrészeket.

A Volkswagen bejelentése sztrájkhullámot indított el a nyári szabadságolások után visszatérő dolgozók között, emellett az Euronews úgy tudja, hogy szeptember 16-án egy nagyszabású tüntetésre is készülnek a munkások a belga fővárosban.

A kilátásokat tovább rontja, hogy a Volkswagen Németországban is komolyan fontolgatja több ottani gyára bezárását, ilyesmire pedig még nem volt példa a vállalat 87 éve tartó története során.

Az európai autógyártók küszködnek az elektromos átállással, az elektromos autók gyártásához ugyanis komoly technológiai fejlesztésekre lenne szükség, ráadásul a villanymeghajtású járművek iránt egyelőre a vártnál kisebb a kereslet, és az ázsiai konkurencia is nehezíti az európai gyártók dolgát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.