BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BÉT: az álmos nyitást zuhé követte, a forint viszont erősödött

A hétfői amerikai és a keddi ázsiai kereskedés terheit nyögi a BUX, a forint viszont felélénkült a német ipari adatra.

Hétfői záróára közelében nyitotta a keddi kereskedést a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe: a BUX 0,43 pontos csökkenéssel, 74 032 ponton nyitott kedden. A befektetők láthatóan kivárásra helyezkedtek be, s várják a külföldről érkező piacmozgató híreket. Tegnap az amerikai tőzsdék enyhe veszteséggel zártak, a mai ázsiai kereskedés sem hozott különösebb meglepetést, leszámítva azt, hogy a kínai ünnepi hét után visszatérő kereskedésben nagyobb kilengések mutatkoztak. 

bét
tőzsde
A BUX szenved, a forint viszont felélénkült a német ipari adatra / Fotó: Kallus György

Köszönhetően annak, hogy a piacok az eddigieknél is markánsabb állami gazdaágösztönző program meghirdetésében reménykedtek, ám Pekingben egyelőre csend honol. A hongkongi tőzsdeindex 6 százalékos perecelése mindenesetre kiemelkedett a negatív mozgásokkal jellemzett ázsiai mezőnyből.

Rázendített a forint, mínuszban jár a BUX

Pár perccel a pesti nyitás után a brókerek is felébredtek, ügyleteikkel a BUX-ot közel 200 ponttal, azaz 0,3 százalékkal 73 833 pontig nyomták le, lereagálva az eseményeket. Negyedórával a nyitás után már a kávé is megvolt, a brókerek ügyleteikkel a BUX-ot közel 400 ponttal, azaz 0,5 százalékkal 73 643 pontig nyomták le, lereagálva a nemzetközi eseményeket. A blue chipek közül

  • az OTP részvénye 0,97 százalékkal 18400 forintra,
  • a Molé 0,22 százalékkal 2670 forintra,
  • a Richteré 0,45 százalékkal 11100 forintra esett,
  • míg a Telekomé nem mozdult el az 1046 forintról.

Ami a forint hosszú távú kilátásait illeti, az elemzői konszenzusokat áttekintve jó és rossz hírrel is szolgálhatunk annak, aki  a következő egy évben forintot váltana devizára. Rövid távon azonban a Pénzügyminisztérium ma publikálandó jelentésére érdemes koncentrálni, amely a szeptemberi államháztartási egyenlegről ad előzetes, és piacmozgatóként is értelmezhető adatokat. 

Európa pedig  pedig a német ipari termelési adatokra figyel, míg a tengerentúlon a délután érkező amerikai külkereskedelmi mérleg adat kapcsán taposhat bele a gázba, vagy léphet a fékre a dollár – mindkét variánsnak a határait megérezhetjük a dollár/forint árfolyam alakulásán. 

A német ipar üzent a károgóknak 

Nos, a német adat hatalmas meglepetéssel szolgált, a német gazdaságot az utóbbi időben ócsároló és temető vélemények egy kicsit visszafogottabbá válhatnak, hiszen az ipari az elemzői előrejelzéseket is sárba tipró módon növekedett augusztusban, egészen pontosan 2,9 százalékkal haladta meg a júliusban mértet. 

Ez a háromszorosa az LSEG elemzői konszenzusának, azaz valamit nagyon félrenézhettek az elemzők. Nem mellesleg kiváltképp fontos hír ez a magyar gazdaság számára, mivel a hazai export 20 százalékát még mindig a németországi, jórészt beszállító tevékenység adja. 

Equilor Trader 

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor! 

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A másfél éves mélypontja körül kóricáló forint hirtelen felébredt a német ipari adatra, s ennek 40 filléres erősödéssel adott hangot, az euróval szemben egészen a 401,75-ös szintig csúszott le a keresztárfolyam, míg a dollár „ellenében” 30 filléres erősödést láthattunk, azaz ebben a pillanatban a bankközi devizapiacon a 365,70 forintos vesztegetik a zöldhasút.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.