BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
3d,Rendering,Artificial,Intelligence,Ai,Research,Of,Robot,And,Cyborg
A mesterséges intelligencia a pénzügyi szektor alapkövévé válhat, ami veszélyes lehet, de közben óriási profitot várnak tőle / Fotó: Shutterstock

Mindent összezavar a mesterséges intelligencia: már a defenzív részvények is ciklikusak

Mit sem ér a régi tőzsderecept, hogy gazdasági lassuláskor vegyünk defenzív részvényeket. Ma már a közműszektor is erősen ciklikus, köszönhetően az IT-cégek csillapíthatatlan energiaigényének.

Régi recept, hogy amikor a gazdaság fellendül, akkor a ciklikus szektorok papírjait érdemes vásárolni, míg leszálló ágban a defenzív részvények érdekesek. Vajon manapság mi számít növekedési befektetésnek, s mit tekintsünk védekezőnek? Amikor például a mesterségesintelligencia-fejlesztések csillapíthatatlan energiaéhsége fellendíti az egyébként holt unalmas közművek piacát. Nem mellesleg a klímavédők legdurvább rémálmait is magvalósítva.

Young,Happy,Businesswoman,Using,Laptop,Computer,In,Modern,Office,With
A mesterséges intelligencia egyes számú előnye az időnyereség
Most akkor melyek a defenzív részvények? / Fotó: Shutterstock

Befektetők, brókerek és elemzők generációi nőttek fel azon, hogy a közművek, az alapvető fogyasztási cikkek és az egészségügy defenzív ágazatnak számít, melynek értékesítése a gazdaság lassulása esetén is stabil marad. Míg az ipar, a technológia, a pénzügyek és a nem létfontosságú fogyasztás teljesítménye szorosan kapcsolódik a gazdasághoz. 

Átrajzolják a tőzsdék képét az évek óta menetelő, készpénzben úszó technológiai óriások 

– írja a Wall Street Journal „Azt beszélik” rovata. A mesterséges intelligencia fellendülése olyan méretre duzzasztotta a nagy hetes (Magnificent Seven: Amazon, Alphabet, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) részvényeit, hogy minden olyan szektort uralnak, amely kapcsolódik hozzájuk.  

Ciklikusak lettek a defenzív részvények

Jó példázza ezt a közművek esete, melyek hagyományosan anticiklikusak. Ehhez képest az Egyesült Államok Georgia államában a fő közműszolgáltató, a Georgia Power tizenhatszorosára növelte az energiakeresleti prognózisát. Amit a megtelepülő felhő szolgáltató, MI-fejlesztő és adatközpontokat üzemeltető vállalkozások óriási energiaigényével magyaráznak. Innentől kezdve 

a közműrészvényeket magával ragadja a technológiai ciklus.

A nagy indexekben szintén defenzívként kezelik az energiahordozókat. A historikus tapasztalatok alapján nyomós okkal, amennyiben a magas olajárak és a szűk olajkészletek gyakran okoznak recessziót. Most a közel-keleti háború és az OPEC-politika írja felül ezt az összefüggést, hiába lassul a kínai gazdaság, hiába vágott kamatot az amerikai Fed,  az elmúlt héten az energia szektor kiemelkedően teljesített a geopolitikai aggodalmak közepette, melyeket Izrael libanoni inváziója és Izrael iráni bombázása szított, felvetve az olajtermelés katonai megszakításának lehetőségét.

Mit tehet ilyenkor a defenzív befektető? Koncentrálhat a valóban alapvető cikkekre vagy növelheti a kötvények súlyát a részvényekhez képest.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.