BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
European Union And IT Companies Photo Illustrations

A TikTok a mesterséges intelligencia miatt rúg ki embereket

A technológiai vállalatok idén eddig több mint 139 ezer munkavállalót építettek le, a TikTok most több száz alkalmazottat bocsát el. A cég a következő hónapban újabb leépítéseket hajthat végre.

A TikTok több száz alkalmazottat bocsát el világszerte, mivel a tartalom moderálásában egyre nagyobb szerepet kap a mesterséges intelligencia. Az érintettek este kaptak e-mailt a kirúgásukról.

European Union And IT Companies Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

A Reuters megkeresésére a TikTokot birtokló ByteDance megerősítette az elbocsátásokat. A vállalat több mint 110 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A hírügynökségnek névtelenségüket kérő források arról beszéltek, hogy a cég a következő hónapban újabb leépítéseket hajthat végre.

A technológiai vállalatok idén eddig több mint 139 ezer munkavállalót építettek le a munkaerőpiacot monitorozó Layoffs.fyi adatai szerint. Például a PayPal január végén közölte, hogy további 2500 alkalmazottat, a munkaerő mintegy 9 százalékát fogja kirúgni az év folyamán. Az Amazon pedig a Prime Video, az MGM Studios és a Twitch egységnél jelentett be leépítéseket.

Tavaly összesen 263 ezer embert rúgtak ki az ágazatban. Az elemzők úgy vélik, hogy idén jóval kevesebb embertől köszönnek el a vállalkozások, de az érintetteket ez aligha vigasztalja. A tavalyi nagy kirúgások közül az egyik legnagyobbnak számított, amikor a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta 20 ezer embertől köszönt el, míg az Amazon több mint 27 ezer dolgozót bocsátott el. 

A technológiai vállalatoknál egyetlen kivétel akadt eddig a trendben: az Apple. A cupertinói cég az elmúlt években ugyanis nem növelte számottevően a létszámát, így nem jelentett be tömeges elbocsátásokat sem. Azonban az elektromos autó és az okosórák kijelzőfejlesztésének leállítása miatt a vállalat hosszú idő után mégis csökkentette a létszámát.

Történelmi pillanat: a 330 éves Bank of England kormányzója debütált a TikTokon

A brit központi bank – amelyet III. Vilmos franciaországi háborúinak finanszírozására alapítottak – kénytelen ily módon kommunikálni a legfiatalabbakkal, akik kevés újságot és pénzügyi hírt olvasnak. Habár a Bank of England videója aligha ért el bombasikert, a TikTokon több mint 42 ezer megtekintést, míg az Instagramon 3000 kedvelést hozott.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.