BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezdenek visszatalálni a hitelkártyákhoz a magyarok

Csak másfél százalékkal ugyan, de már emelkedett a június végéig számított egy év alatt az itthon kibocsátott hitelkártyák száma. A hitelkártya-követelések állománya viszont jóval gyorsabban, közel hét százalékkal nőtt egy év alatt: igaz, a kamatozó követelések aránya már csak ötven százalék környékén mozog.

Meglepően kedvezően alakult a második negyedév a hitelkártyák szempontjából: a Magyarországon kibocsátott plasztikok száma a június végéig tartó három hónap alatt tízezer darabbal, 1,126 millióra nőtt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Éves alapon sem sokkal acélosabb a bővülés: itt nagyjából 16 ezres – 1,5 százalékos – növekményt mért a jegybanki statisztika. A darabszámnál 2023 első negyedévében mért, alig 1,1 milliós mélyponttól viszont már sikerült némileg eltávolodni, és bízni lehet abban, hogy tartóssá válik a most még időnként megingó, növekvő tendencia.

A,Cropped,Image,Of,A,Beautiful,Asian,Woman,Holding,A
Fotó: Shutterstock

Az itthon kibocsátott hitelkártyák számára először a 2008-as pénzügyi válságot követő évek mértek komoly csapást: akkor sokan kényszerültek arra, hogy visszaadják a náluk lévő plasztikokat, és látványosan apadni kezdett az állomány. Nem használt a hitelkártyák számának a koronavírus-járvány sem: 2020 és 2021 dereka között például több mint 50 ezer, hitelkerettel ellátott plasztik tűnt el a piacról. Az elmúlt három évben pedig az 1,1 és 1,2 milliós darabszám között ingadozott a piac, úgy, hogy a folyamatos, enyhe lejtmenetet csak az utóbbi egy évben sikerült megállítani. 

 

A hitelkártyák számához képest a velük generált vásárlási forgalom jóval határozottabb mértékben emelkedik. Az MNB adatai szerint a bel- és külföldön végrehajtott vásárlási tranzakciók értéke meghaladta a 382 milliárd forintot a második negyedévben, ami 10,3 százalékos növekedés éves alapon. Figyelemre méltó azonban, hogy a külföldi vásárlásoknál jóval erőteljesebb, 16,3 százalékos volt az éves növekedés, igaz, így is csak valamivel 57 milliárd forint feletti forgalmat eredményezett.

A jegybank adatai szerint a hitelkártya-követelések állománya 153,2 milliárd forintot ért el június végén, ami nagyjából 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nem kamatozó követelések kimutatott mennyisége 11,2 százalékkal, 77,6 milliárd forintra nőtt egy év alatt, ami azt jelenti, hogy arányuk, ha kicsivel is, de már meghaladta az 50 százalékot, ami a kártyabirtokosok növekvő tudatosságára utal.

 

A hitelkártyák népszerűsége annak ellenére növekszik lassan Magyarországon, hogy a teljes lakossági hitelpiac az elmúlt hónapokban látványosan magára talált. Emellett tudatos használatnál – és persze kellően nagy volumenű vásárlási forgalomnál – akár az éves költségeket is teljes mértékben ellensúlyozhatja a kártyabirtokos, ha odafigyel a vásárlások utáni visszatérítésekre vonatkozó feltételekre. Annak viszont, aki nem tudja feltölteni teljesen az egyenlegét a jellemzően 45 napos, kamatmentes időszak végéig, tetemes kamatkiadással kell számolnia: ennél a konstrukciónál még mindig nem ritkák a 40 százalék feletti THM-ek sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.