BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három óra maradt a felkészülésre – mindjárt itt a foci-Eb

Mindössze két felkészülési mérkőzésen játszik a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság előtt, úgyhogy kétszer másfél óra maradt az utolsó simítások elvégzésére. Az olasz Marco Rossi edzette csapatunk ma este Dublinban a házigazda Írország ellen játszik, aztán a hét végén jön a főpróba Debrecenben. Egyre közelebb tehát a foci-Eb.

Első, egyben utolsó előtti felkészülését játssza az Európa-bajnokság előtt a magyar labdarúgó-válogatott, amely kedd este Dublinban lép majd fel. Tekintve, hogy a klasszikus brit stílusban játszik leendő foci-Eb-csoportellenfelünk, Skócia is, aligha véletlen a mostani ellenfélválasztás – ám ezúttal még túlzás lenne csúcsformát várni a mieinktől. Arra majd jövő hét végétől lesz szükség.

SZOBOSZLAI Dominik
foci Eb
Szoboszlai Dominik és a magyar válogatott a foci-Eb közeledtével ma este Dublinban játszik / Fotó: MTI / Illyés Tibor

A kedd esti, Írország elleni gyakorlás helyszíne Dublinban az Aviva Stadium lesz, ahol két hete is rendeztek nagy meccset, itt volt ugyanis az Európa-liga döntője.

Most azért kisebb lesz a tét, pontosabban nem lesz, hiszen ez egy edzőmeccs, nincs különösebb jelentősége. 

Az írek ki sem jutottak az Eb-re, tehát ők nem készülnek semmire 

– hacsak nem a néhány nappal későbbi, Portugália elleni idegenbeli kirándulásra –, és a mi csapatunknak is lesz még egy gyakorlása szombaton Debrecenben.

Célok persze így is vannak: egyrészt összerázni a mindenfelől érkezett kerettagok formáját és játékát, továbbá elkerülni a sérüléseket, és persze megőrizni a 14 mérkőzéses veretlenségi sorozatot, amelynél jelenleg csak Kolumbia birtokol hosszabbat az egész világon.

Marco Rossi: nem félünk senkitől

Jó ideje remek formában van tehát a magyar válogatott, amire az olasz szövetségi kapitányunk, Marco Rossi is kitért a meccs előtt.

Az eredményekben, a világranglistán elért előrelépésben lemérhető a javulás, de szemmel is látható, hogy magabiztosabb, szervezettebb, fegyelmezettebb a csapat, mint néhány évvel ezelőtt

– mondta a nemzetközi kollégáihoz mérten jelentősen alulfizetett Rossi. Kifejtette, az Eb-csoportunk nehéz lesz, hiszen Svájccal kezdünk, majd a házigazda Németország következik, végül a már említett Skócia. 

A kapitány leszögezte, hogy nem félünk senkitől, magabiztosan várjuk a tornát, hiszen bizonyítottuk már, hogy bárki ellen képesek vagyunk nyerni, a legtöbb, amit most tehetünk, hogy a lehető legjobban felkészülünk. 

John O’Shea csak ideiglenes szövetségi kapitány az íreknél / Fotó: Illyés Tibor

Írországnak mindeközben rendes szövetségi kapitánya sincs. 

A játékosként a Manchester Uniteddel mindent megnyerő John O’Shea ugyanis csak beugró, egyelőre a júniusi barátságos meccsekre szól a megbízatása.

A tréner kemény meccsre számít, noha az írek legutóbb döntetleneztek a világranglistán ötödik Belgiummal, úgyhogy nem számíthatunk könnyű estére.

Két és fél Szoboszlai bőven kiadja az ír válogatottat

Érdekesség, hogy a játékoskeretek összértéke között nincs hatalmas különbség, a legértékesebb játékosoknál annál inkább – noha a hétköznapokon egy klubban szerepelnek, pontosabban Caoimhín Kelleher leginkább csak a kispadon ül, merthogy ő a cserekapus Liverpoolban:

  • Írország: 114,2 millió euró; Magyarország 164,75 millió euró
  • Kelleher (Liverpool, angol) 20,0 millió euró; Szoboszlai (Liverpool, angol) 75,0 millió euró
A magyar csapat múlt hét eleje óta készült Telkiben / Fotó: MLSZ / Micheller Szilvia

A foci-Eb-n az első csoportmeccsünkre Kölnben, a másodikra és harmadikra Stuttgartban kerül majd sor: a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ehhez igazította a szálláshelyválasztását.

A mieink a liechtensteini határ mentén található Weiler im Allgauban (másképp Weiler-Simmerbergben) vernek tanyát. Az MLSZ közölte: a helyszínt az UEFA ajánlására választották ki, ráadásul a kontinentális szervezet által ajánlott helyszíneken 

a kedvezményes csomag részét képezi az edzőpálya és több más szolgáltatás is.

A magyar szövetségi vezetők felhívták a figyelmet, hogy ugyan a kétórás buszozás soknak tűnhet Stuttgartba, ám nem több, mint amennyi a repülős utazás lenne az összes macerával együtt.

Az esti kezdésig, illetve az Eb startjáig lehet böngészgetni a pénzügyi adatokat is. Mert nemcsak azzal lehet játszani, hogy melyik sztárjátékosnak mekkora a piaci értéke, vagy melyik csapat a legdrágább a mezőnyben, de ismertek a hivatalos pénzdíjak is.

Sok-sok eurót lehet gyűjteni a foci-Eb-n is

Az UEFA legnívósabb klubsorozatához, a Bajnokok Ligájához képest mérsékeltebbek az összegek, de azért szépen lehet keresni az Eb-vel is:

  • a csoportkörös részvételért (az Eb-re kijutásért): 9,25 millió euró
  • a csoportkörben minden egyes győzelemért 1 millió euró, a döntetlenért 0,5 millió euró jár
  • nyolcaddöntőbe jutás: 1,5 millió euró
  • negyeddöntőbe jutás: 2,5 millió euró
  • elődöntőbe jutás: 4 millió euró
  • döntőbe jutás: 5 millió euró
  • Eb-győzelem: 8 millió euró

Egy hibátlan, csakis győzelmekből álló siker tehát összesen 28,25 millió eurót ér elméletben. Ez persze mindenkinek túlzó cél, Marco Rossi speciel már a csoportból továbbjutásra is azt mondta, hogy ha sikerül, ő körbetekeri a Balatont.

A magyar válogatott programja az Eb-ig és az Eb-n

Felkészülési mérkőzések

  • Június 4., kedd, 20.45: Írország–Magyarország
  • Június 8., szombat, 18:00: Magyarország–Izrael

Csoportmérkőzések

  • Június 15., szombat, 15.00: Svájc–Magyarország
  • Június 19., szerda, 18.00: Németország–Magyarország
  • Június 23., vasárnap, 21.00: Skócia–Magyarország

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.