BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cigányozás miatt büntette az MLSZ-t az UEFA

A magyar szurkolók Európa-bajnokságon tanúsított, sportszerűtlen viselkedése miatt ötvenmillió forint büntetést szabott ki az európai szövetség. Az UEFA egy idegenbeli meccsre kitiltotta a magyar válogatott szurkolóit a stadionból.

A Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) az Európa-bajnokságon elkövetett különböző szurkolói vétségek miatt összesen 50 millió forintra büntette meg az európai szövetség (UEFA). 

szurkolók, MLSZ, rasszizmus, büntetés, UEFA, cigányozás, Stuttgart, 2024. június 19.Magyar szurkolók a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 2. fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzés előtt a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 19-én.MTI/Illyés Tibor
Nem mindenki szurkolt sportszerűen a magyar válogatottnak a foci-Eb-n / Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az MLSZ honlapjának szerdai beszámolója felidézi, hogy az UEFA korábban a magyar szurkolók sportszerűtlen viselkedése miatt, tárgyak – jellemzően poharak – pályára dobálása, tűzijáték, pirotechnikai eszközök használata, valamint sporteseményekhez nem illő, provokatív üzenetek miatt a három csoportmérkőzésen összesen mintegy 38 millió forintnak megfelelő pénzbüntetést szabott ki. 

Ezzel egyidejűleg az UEFA arról is értesítette az MLSZ-t, hogy magyar szurkolók által elkövetett rasszista megnyilvánulások miatt is eljárást indított a magyar szövetséggel szemben. 

Ez utóbbi ügyben szerdán érkezett meg az UEFA fegyelmi bizottságának határozata: a testület a lefolytatott fegyelmi eljárás során bizonyítottnak ítélte meg, hogy a Németország és a Skócia elleni mérkőzésen a magyar szurkolók egy része sportszerűtlen magatartást tanúsított, amikor több alkalommal is cigányozott. 

A rasszista megnyilvánulások szankciójaként az UEFA a magyar válogatott soron következő idegenbeli mérkőzésén nem engedélyezi a magyar szurkolóknak történő jegyértékesítést, azonban a büntetés végrehajtását kétéves próbaidőre felfüggeszti. Ezenkívül a határozat a magyar szövetséget 12 millió forintnak megfelelő pénzbüntetés megfizetésére kötelezi 

olvasható az MLSZ honlapján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.