BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Foci-Eb 2024: egy eredményhirdetés még hátravolt – pótolták

A német szövetségi rendőrség, illetve a határőrség június 7. és július 19. között, a németországi labdarúgó-bajnokság ideje alatt a határokon több mint 1,6 millió személyt ellenőrzött. Közülük 9182 volt az illegálisnak, hivatalos megfogalmazás szerint jogosulatlannak minősített belépni akarók száma a foci-Eb-n.

Nancy Faeser belügyminiszter utasítására már napokkal a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság előtt megerősítették az ellenőrzést a német határok mentén. A cél az illegális bevándorlás megfékezése, a terrorcselekmények megakadályozása és a potenciális bűnözők beszivárgásának megfékezése volt. Mindezt az is szükségessé tette, hogy az Eb előtti hónapokban Németországban is erősen megnőtt az iszlamista terrorcselekmények száma.

Foci-Eb 2024, Németország, határellenőrzés
Foci-Eb 2024: több mint 1,6 millió embert ellenőriztek a német határokon a torna ideje alatt / Fotó: NurPhoto via AFP

Foci-Eb 2024: 9182 ember illegálisan akart belépni Németországba

A német rendőrség potsdami főparancsnoksága most tette közzé a szigorított határellenőrzéssel kapcsolatos mérleget – írja az Infostart. A portál a ZDF közszolgálati médium által ismertetett adatokat közli, amelyek alapján a szövetségi rendőrség, illetve a határőrség június 7. és július 19. között a határokon több mint 1,6 millió személyt ellenőrzött.

Közülük 9182 volt az illegálisnak, hivatalos megfogalmazás szerint jogosulatlannak minősített belépni akarók száma.

A németek arról tájékoztattak, hogy 

  • 6401 embert a határokon visszafordítottak,
  • 1198 belépő ellen azonnali elfogatóparancsot adtak ki, míg 
  • 275 olyan személyt is őrizetbe vettek, akit embercsempészéssel gyanúsítottak.

Faeser néhány nappal a foci-Eb után jelentette be, hogy a Dániából és a Benelux-országokból érkezők számára megszűnik a határellenőrzés, 

a cseh, a lengyel és a svájci határon december 15-ig továbbra is ideiglenes ellenőrzés lesz, az osztrák–német határon pedig november 11-ig.

A torna idejére elrendelt ideiglenes határellenőrzés a francia–német határon szeptember 30-ig, a párizsi olimpia és paralimpia végéig fennmarad.

A miniszter szerint az intézkedésre a francia hatóságokkal szoros együttműködésben, az olimpiai játékok legmagasabb szintű biztonságának szavatolása érdekében kerül sor.

A kontinensviadalt rendező tíz német városban mintegy 2,6 millióan vettek részt a mérkőzéseken, és további hatmillióan voltak jelen a kijelölt szurkolói zónákban. Az Eb ideje alatt 170 letartóztatásra és 320 őrizetbe vételre került sor. A rendőrség szerint mintegy 2300 bűncselekmény kapcsolódott a tornához. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.