BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar Nagydíj: Piastri történelmet írt a Hungaroringen

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma–1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában. A McLaren a 2021-es Olasz Nagydíj óta először ünnepelhetett kettős sikert a Forma–1-ben. A második helyen Lando Norris, a harmadikon a hétszeres világbajnok, Lewis Hamilton végzett.

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma–1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első győzelmét aratta az elitkategóriában. A 23 éves pilóta a pole-pozícióból rajtoló brit Lando Norrist előzte meg, így a McLaren a 2021-es Olasz Nagydíj óta ünnepelhetett először kettős sikert. A harmadik helyen a hétszeres világbajnok, Lewis Hamilton végzett a Mercedesszel. A brit sportolónak ez volt a 200. dobogós helyezése a Forma–1-ben.

Magyar Nagydíj, Oscar Piastri
Magyar Nagydíj: pályafutása első sikerét a Hungaroringen aratta Oscar Piastri / Fotó: Kovács Tamás

Piastri végül 2,4 másodperccel előbb szelte át Norris előtt a célvonalat, és történelmet írt a mogyoródi versenypályán. Az ausztrál a Formula–1 történetének 115. győztese, és a hetedik pilóta, aki Magyarországon ünnepelheti az első diadalát. Hamiltont Leclerc követte a negyedik helyen, míg Verstappen ötödikként ért célba, de a leintést követően jelenése lesz a sportfelügyelőknél, így kérdéses, megtarthatja-e a pozícióját. A hatodik helyen Sainz zárt, majd a két felkapaszkodó, Pérez és Russell, valamint Cunoda, illetve Stroll szerzett még pontokat – írja a Nemzeti Sport Online.

A futam előtt egyébként történt egy fontos változás: miután Cunoda Júki (RB) a falnak csapódott az időmérő végén, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a rajt előtt módosítást hajtott végre a Hungaroringen az 5-ös kanyar kijáratánál. Az intézkedés nyomán az érintett részen sóderágy váltotta fel a műfüves szakasz utolsó négy méterét.

A rajt után Norris, Piastri és Verstappen egyszerre ért az egyes kanyar féktávjához, a holland lement a pályáról, hogy elkerülje az ütközést. Oscar Piastri vette át a vezetést, Lando Norris néhány pillanatra visszaesett a negyedik helyre, majd megelőzte Lewis Hamiltont, Max Verstappenre pedig rászóltak: engedje el a britet, hogy ne induljon vizsgálat ellene. 

A másik fordulópont a 63. körben jött el, amikor Verstappen váratlanul bevetődött Hamilton mellé az egyes kanyarban, és összeütköztek, majd a Red Bull félig a levegőbe repült. A koccanás miatt Charles Leclerc visszaszerezte a negyedik helyet, Hamilton pedig maradt a harmadik.

A McLaren ezután meghozta a döntést, és arra kérte Norrist, hogy lassítson le. Ő így is tett, a 68. kör elején szinte megállt, így Piastri elhúzott mellette, és természetesen a futamgyőzelmet is behúzta. 

Több pilóta is a Hungaroringen aratta az első F1-es győzelmét. Az Index összegyűjtötte, hogy kik érték el ezt a fontos mérföldkövet hazánkban:

  • Damon Hill (1993)
  • Fernando Alonso (2003)
  • Jenson Button (2006)
  • Heikki Kovalainen (2008)
  • Esteban Ocon (2021)
  • Oscar Piastri (2024)
Magyar Nagydíj, Oscar Piastri
Piastri végül 2,4 másodperccel szelte át Norris előtt a célvonalat a mogyoródi versenypályán / Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyar Nagydíj (70 kör)

A végeredmény

  1. Oscar Piastri (McLaren)
  2. Lando Norris (McLaren)
  3. Lewis Hamilton (Mercedes)
  4. Charles Leclerc (Ferrari)
  5. Max Verstappen (Red Bull)
  6. Carlos Sainz (Ferrari)
  7. Sergio Pérez (Red Bull)
  8. George Russell (Mercedes)
  9. Cunoda Júki (RB)
  10. Lance Stroll (Aston Martin)
  11. Fernando Alonso (Aston Martin)
  12. Daniel Ricciardo (RB)
  13. Nico Hülkenberg (Haas)
  14. Alexander Albon (Williams)
  15. Kevin Magnussen (Haas)
  16. Valtteri Bottas (Kick-Sauber)
  17. Logan Sargeant (Williams)
  18. Esteban Ocon (Alpine)
  19. Csou Kuan-jü (Kick-Sauber)

Kiesett: Pierre Gasly (Alpine)

A Magyar Nagydíj hétvégéjén összesen 310 ezer néző látogatott ki a Hungaroringre.

A vb a jövő hét végén folytatódik a Belga Nagydíjjal Spa-Francorchamps-ban.

Miniszteri bejelentés a Magyar Nagydíjon: kiderült, mennyibe kerül a Hungaroring átalakítása

Ahogy vége lesz a mostani versenyhétvégének, folytatódik a munka Mogyoródon. A Magyar Nagydíjnak otthont adó Hungaroring átépítési költsége 105 milliárd forint, amelyre megvan a kormánygarancia, azaz a fedezet is Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.