BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Iniesta nemcsak a futballpályán volt zseni, a családi borászatot is sikerre vitte

A visszavonulását szerdán délután bejelentő Andrés Iniesta generációjának egyik legjobb futballistájaként, az FC Barcelona és a spanyol válogatott legendájaként fejezte be több mint két évtizedes karrierjét. A Barcával többek között négy Bajnokok Ligája-trófeát és kilenc spanyol bajnoki címet, a válogatottal pedig világ- és Európa bajnokságot nyert középpályás a futballpálya mellett befektetőként is sikeres. Családi gazdaságában termesztett borait világszerte több mint 30 országban fogyasztják, de vannak érdekeltségei a divat- és szórakoztatóiparban is, összvagyonát körülbelül 120 millió dollárra becsülik, amit nem csak a futballnak köszönhet.

Andrés Iniesta, az FC Barcelona és a spanyol válogatott legendás futballistája mezszámára utalva október 8-ára időzített hivatalos sajtótájékoztató keretében jelentette be visszavonulását az aktív labdarúgástól. Elmondta, úgy tervezi, hogy tervei szerint a sportág közelében marad, edző szeretne lenni.

Andrés Iniesta a családi borászatban / Fotó: Facebook/Bodega András Iniesta

„A pályán töltött időszaknak vége, de a futballtól nem tudok elszakadni, hiszen a foci az életem, és az is marad”

 – mondta a könnyeivel küszködő középpályás.

„Ezek a könnyek, amiket az elmúlt napokban hullattam, nem a szomorúság könnyei, sokkal inkább a büszkeség könnyei. Annak fiúnak a könnyei, aki egy kisvárosból, Fuentealbillából indulva arról álmodott, hogy labdarúgó lesz, és rengeteg kemény munka, áldozat árán el is érte, mert soha nem adta fel” – fogalmazott Iniesta a BBC tudósítása szerint.

Andrés Iniesta 12 évesen került a Barcelona akadémiájára, tehetségével korán kitűnt, Pep Guardiola a játékát látva a legenda szerint így szólt az akkor ifjú titánként már a felnőttek közt játszó Xavihoz: 

„Te engem fogsz nyugdíjba küldeni, ez a srác meg mindannyiunkat”

Hallgatag vidéki fiúból a Barcelona legendája

Iniesta 18 évesen mutatkozott be a Barca első csapatában, Louis van Gaal dobta be a mélyvízbe. A fiatal középpályás fokozatosan helyet követelt magának a kezdőben, a 2004/05-ös szezonban már alapemberként számolt vele Frank Rijkaard, innentől kirobbanthatatlanná vált a gárdából.

Kulcsfigurája volt a Guardiola-féle sikercsapatnak is, tökéletesen működő gépezetet alkottak a katalánok középpályáján két másik La Masia-növendékkel, Xavival és Busquetsszel.

Iniesta a Barcelona futballistájaként/Fotó: AFP

Hajszálpontos passzai, remek szervezőkészsége, példás mentalitása és kiemelkedő játékintelligenciája révén másfél évtizeden át, az aktuális vezetőedző személyétől függetlenül biztos helye volt a gránátvörös-kékek alaptizenegyében.

A csapattal számos trófeát ünnepelhetett, többek között kilenc spanyol bajnoki címet, hat Király Kupát és négy Bajnokok Ligáját nyert a Barca mezében. A spanyol válogatottban összesen 131-szer lépett pályára, ezeken 13-szor talált be az ellenfelek kapujába. Egyik húzójátékosa volt a négy év alatt két Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon is aranyérmet szerző együttesnek, a 2010-es vb-döntőben ráadásul ő lőtte a győztes gólt a hollandok elleni fináléban.

2018-ban elhagyta a Barcelonát, öt évet húzott le Japánban a Vissel Kobe csapatánál, karrierje utolsó állomáshelye pedig az egyesült arab emírségekbeli Emirates Club volt.

Bodega Iniesta: a kis családi borászat sikertörténete

Iniesta már aktív pályafutása alatt is igyekezett jól befektetni a pénzét. Legfontosabb biznisze a családi borászat, amelyet még édesapja alapított jó három évtizede. A futballista a Wine Enthusiastnak adott interjúja alapján a bornak már korábbra visszatekintve is komoly hagyományai voltak az Iniesta-famíliában: apai nagyszülei is foglalkoztak szőlőműveléssel, az anyai nagyszülők pedig kocsmát üzemeltettek.

Iniesta édesapja, José Antonio a kilencvenes években vásárolt egy tízhektáros földdarabot, a Spanyolország délkeleti részén, Albacete közelében található kistelepülésen, Fuentealbillában, ahol a család egyébként is élt. Sokáig más helyi gazdákhoz hordták az általuk megtermelt szőlőt, Iniesta 2010-ben adott a vállalkozásnak egy komolyabb tőkeinjekciót a foci révén megkeresett pénzéből, azóta már maguk dolgozzák fel a földeiken termő szőlőt, a Bodega Iniesta által forgalmazott borok mindegyike a saját gyümölcsükből készül.

98556332
Iniesta a vb-döntőben szerzett győztes gólt ünnepli: a történelmi találatnak a Bodega Iniesta 116 nevű bora állít emléket/Fotó: AFP

A borgazdaság körülbelül 180 hektáron működik és 35 alkalmazottat foglakoztat, köztük Andrés húgát, Maribelt is. A vörös- fehér- és habzóborok mellett termesztenek olívaolajat is. A borok között akad olyan, ami a futballista kisfiának, Paolo Andreának, és olyan is, ami a kislányának, Valeriának a nevét viseli, egyet pedig 116-nak kereszteltek el, ez a vb-győzelmet jelentő gólnak állít emléket, amit Iniesta a finálé 116. percében szerzett – derül ki a BBC cikkéből.

A Bodega Iniesta termékei Mexikótól Japánon át világszerte több mint 30 országban kaphatóak, köztük Magyarországon is, évente több mint 1,2 millió üveggel értékesítenek belőlük.

Az italkészítés és forgalmazás mellett turizmussal is foglalkoznak, szerveznek borkóstolókat és túrákat is, ahol a résztvevők az Iniesta-borok mellett a környéket is megismerhetik.

Iniesta egyik saját borával/Fotó: Facebook/Bodega Andrés Iniesta

A koronavírus-járványt és utóhatásait ugyanakkor a borászat is megsínylette: a The Madrid Metropolitan cikke szerint 6 millió eurót (2 milliárd 395 millió forint) kellett belepumpálnia a vállalkozásba Iniestának, hogy az zökkenőmentesen működhessen tovább, ez a kiadás azonban aligha vágta földhöz a spanyol középpályást, aki a Vissel Kobétól évente 30 millió dollár (körülbelül 11 milliárd forint) fizetést kapott, a múlt szezonban pedig 8 millió dollárért (2 milliárd 911 millió forint) rúgta a labdát az Emirates Clubnál.

Iniesta a borok mellett a divatiparban is rendelkezik érdekeltségekkel, résztulajdonosa a Mikakus nevű cipőmárkának, 2022-ben pedig japán gyártókkal együttműködve elindította a saját focicsuka-márkáját is Capitten néven.

A fentiek mellett az egykori NBA-kosaras, Serge Ibaka mellett ő a fő befektetője a First Vision nevet viselő startupnak, amely a játékosokra szerelt speciális kamerák által próbálja forradalmasítani a sportközvetítéseket.

Iniesta összvagyonát a különböző források körülbelül 120 millió dollárra (43 milliárd 674 millió forint) becsülik, ez alapján bizonyosan nem lesznek anyagi gondjai így a visszavonulása után sem.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.