BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen még nem volt: egyiptomi üzletember veheti meg a magyar focicsapatot

Nem mindennapi üzletre derült fény. Egyiptomi vállalkozó vásárolhatja be magát az NB II-es Ajka futballklubba. A polgármester nem akart megerősíteni minden értesülést.

Egyiptomi üzletember, vagy az általa képviselt cég vásárolhat meg egy magyar labdarúgóklubot – írta meg a 24.hu. A tranzakció komolyságát mutatja, hogy a lap szerint az egyiptomi fél már jelezte vételi szándékát.

Night at Home: Three Soccer Fans Sitting on a Couch Watch Game on TV, Use Smartphone App to Online Bet, Celebrate Victory when Sports Team Wins. Friends Cheer Eat Snacks, Watch Football Play.
Ilyen még nem volt: egyiptomi üzletember veheti meg a magyar focicsapatot / Fotó: Getty Images, illusztráció

Az ügylet némiképp szövevényes. Első körben ugyanis Ajka város – az itteni NB II-es futballklubról van szó – képviselő-testülete szeptember 25-én előterjesztette, majd egyhangú szavazás után el is fogadta azt a javaslatot, amely szerint az ajkai önkormányzat névértéken, mintegy 1,5 millió forintért meg kívánja vásárolni az FC Ajka futballcsapatát működtető kft. társtulajdonosának, a Futball Club Ajka Sportegyesület F.C. Ajka Kft-ben lévő 49 százalékos üzletrészét.

Ezzel az önkormányzat az eddigi 51 százalékos helyett 100 százalékos üzletrészre tett szert. A 24.hu szerint Információink erre a lépésre azért volt szükség, mert az önkormányzat egyedüli tulajdonosként így könnyebben tudja értékesíteni a sportvállalkozást annak az egyiptomi üzletembernek, vagy az általa képviselt cégnek, amelyik már jelezte vételi szándékát.

A nem mindennapi üzletben érintett lehet az a Kiss József, aki az ezredforduló környékén a Veszprém LC-ben volt tulajdonos, később menedzserként is dolgozott, és Egyiptomban is van üzleti érdekeltsége. Az biztos, hogy a futballcsapat új tulajdonosa csak az NB II-ben való részvételhez kapcsolódó jogokat, tehát a licencet, illetve a labdarúgók játékjogát vásárolja majd meg.

Schwartz Béla, Ajka polgármestere nem kívánta részleteiben kommentálni az értesüléseket. Azt viszont elmondta, hogy a kft. megvásárlása iránt Magyarországról és külföldről is vannak érdeklődök, így kézenfekvő, hogy a sokak által kívánt piaci szegmens irányába mozduljon el a klub. „Nem tervezzük a társaság százszázalékos üzletrészének értékesítését. A pályázati kiírásban lehetőséget biztosítunk a befektetőnek arra, hogy egy új perspektívát állítson a klub elé” – szögezte le.

Nyolc forduló után az Ajka 11 pontjával a 9. helyen áll jelenleg az NB II-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.