Lehet, hogy a söripar a világűrbe költözik a pénzügyi jövője érdekében? Ez a kérdés merül fel a Floridai Egyetem nemrégiben végzett tanulmányát olvasva, amely az erjesztési folyamatot – a sörkészítés kulcsfontosságú lépését – vizsgálta mikrogravitációs környezetben.
A tanulmány szerint a mikrogravitáció olyan előnyökkel járhat, amelyek „nem valósulnak meg földi úton”. Az egyértelműség kedvéért a kutatást itt, a Földön végezték egy olyan technológia felhasználásával, amely segít szimulálni a mikrogravitációs környezetet.
De a múltban az Anheuser-Busch InBev (BUD), azaz
mögött álló multinacionális sörgyártó óriás gyártási kísérleteket végzett a Nemzetközi Űrállomáson. Senki nem állítja, hogy az űrben végzett sörfőzés nyereséges vállalkozás – derült ki a MarketWatch cikkéből.
Erjesztőkádakban vagy tankokban gyűjtik össze a lehűtött komlózott sörlevet, melyet sörélesztő kultúrával beoltanak, és magára hagynak. A Floridai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fermentációban használt élesztő „mikrogravitáció alatt gyorsabb növekedést mutatott a standard körülményekhez képest”.
Mindez előnyös vagy káros is lehet a végtermékre a kívánt jellemzőktől függően a gyártó által készített sör stílusának megfelelően – mondta Andrew Macintosh, a Floridai Egyetem élelmiszertudományi adjunktusa, aki a tanulmányon dolgozott. Olyan terméket is készíthet így a gyártó, amelyik sokkal jobban fogy – mondta a lapnak a kutató. Megjegyezte, hogy az elmúlt években a sör veszített vonzerejéből, különösen, mivel
a fiatalabb fogyasztók alternatív alkoholos italok felé fordulnak, vagy alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes alternatívákat választanak.
Egy friss jelentés szerint az amerikai söreladások szerényen, 1,3 százalékkal, 45,8 milliárd dollárra nőttek a május közepéig éves viszonylatban. A tokok eladásai pedig 1,7 százalékkal csökkentek. Noah Rothbaum, az alkoholtartalmú italokkal foglalkozó veterán újságíró azt mondta, hogy az alternatív gyártási módszerekben alkalmazott technológia nem biztos, hogy olyan dolog, amelyre a mindennapi sörivók gondolnak, még akkor is, ha ez hihetetlenül fontos az iparág eredményéhez.
Kicsit elfelejtjük, hogy minden alkohol készítése alapvetően tudományos kísérlet – mondta Rothbaum, hozzátéve, hogy ez tulajdonképpen kémia, biológia és fizika.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.