BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változatlanul magas a munkanélküliség

Nem történt érdemi javulás a magyar munkaerőpiacon, csak az ilyenkor szokásos szezonális munkák miatt emelkedett az előző hónaphoz képest a foglalkoztatás. A tavalyi évhez képest azonban jelentős visszaesés mutatkozik, ami a lelassult gazdasági növekedés következménye.

2008. március–májusi időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 858 ezer, a munkanélkülieké 322 ezer fő volt, ami 7,7 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző havival megegyező adat 0,4 százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtt mért, ugyanakkor a 8 százalékos év eleji értékekhez képest javulást jelent.

Az aktivitás és a foglalkoztatási hányad is hasonlóan kedvezőtlen képet mutat. A vizsgált időszakban a 15–74 éves népesség 54,2 százaléka, a 15–64 éveseknek 61,1 százaléka, a munkavállalási korúaknak pedig 63,7 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon.

2008 március–májusában a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 858 ezer volt, ami 62 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetközi összehasonlításban használt 15–64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 56,3 százaléknak felelt meg, ami 0,9 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
Az Eurostat által publikált, harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő áprilisban: EU-15: 6,7 százalék, EU-27: 6,7 százalék, Magyarország: 7,7 százalék.

A munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból kikerülő munkanélküliek aránya 17,2 százaléka volt, ami megegyezett az egy évvel korábbival. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 18,7 százaléknak felelt meg.

A munkanélküliek 48,4 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.