BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyköveti norma lesz a gazdasági/üzleti érdekképviselet

Ezentúl jobban kell törödniük Magyarország gazdasági-üzleti ügyeivel a világ különböző tájain működő nagykövetségeinken dolgozó diplomatáknak. Ez Balázs Péter külügyminiszter adta értésre a Világgazdaság kérdésére válaszolva.

Az új külügyminiszter közölte, normaként kívánja állítani munkatársai elé azt, amit néhány éve maga is gyakorolt berlini és koppenhágai nagykövetként: Magyarország érdekeinek elszánt képviseletét fontos gazdasági ügyekben.

A magyar diplomácia új vezetője, aki kedden tartotta nemzetközi bemutatkozó sajtóértekezletét, legfőbb célkitűzésének minősítette koncentrált diplomáciai akciók kezdeményezését a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében, mert mint fogalmazott, a mai helyzetben erre van szükség.

A nagykövet egyik legfontosabb feladata a gazdasági kapcsolatok ápolása és konkrét gazdasági ügyek vállalása. "Nem szabad ezt valamiféle másodlagos feladatnak tekinteni, a napi munkaidő legalább harmadát fontos és érdemes ilyen ügyekre kell szánni" - részlezte elgondolását lapunknak, megjegyezve, hogy a Külügyminisztériumban még ma is élnek ezzel ellentétes, furcsa hagyományok. "Elég körülnézni a budapesti diplomáciai testületben: a francia vagy a német nagykövet gond nélkül veszi hóna alá az üzleti dossziét és eljár országa számára fontos ügyekben" - tette hozzá. A közeljövőben sorrakerülő nagyköveti értekezleten hasonló fellépésre kívánja biztatni a magyar diplomatákat is, és azt is jelezte: "a jövőben nagyon fogják figyelni, hogy egy-egy nagykövet(ség) jelentésében mennyi a gazdasági konkrétum.

A koncentrált diplomáciai akciók keretében mindenekelőtt az Egyesült Államokra, az Európai Unióra, Oroszországra, Kínára és a szomszédos államokra kívánja fókuszálni a magyar külügyi tevékenységet Balázs Péter. A nagyhatalmak külügyminisztereivel már sorra felvette, vagy felveszi a kapcsolatot. Levele az amerikai külügyminiszterhez úton van Washington felé, s hasonló kapcsolatfelvételre készül az orosz diplomácia vezetőjével.

Emellett külön is kiemelte a szomszédsági viszonyt, amit szerinte "nekünk kell gondozni". Helmut Kohl volt kancellár német egyesülés után elhangzott szavait idézte: "Először a történelemben Németországot csupa barát veszi körül". Balázs Péter is ezt szeretné elérni külügyminiszterként Magyarország esetében. A sajtóértekezleten bejelentette, hogy jövő hétfőn találkozik szlovák kollégájával az uniós külügyminiszterek tanácsülésén. A kétoldalú kapcsolatépítésről ezt mondta: "mindent meg fogok tenni, hogy megoldáscentrikus legyen a magyar-szlovák viszony. Bejelentette azt is, hogy az EU-val való szoros együttműködés jegyében Jacques Barrot-val, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi alelnökével hamarosan ellátogat a magyar-ukrán határ túloldalára Beregszászra.

A várható események közül a továbbiakban kiemelte még, hogy a visegrádi négyek együttműködésében fontosnak tartja a július1-jétől induló egyéves magyar elnökséget és az ország legfontosabb nemzetközi megmérettetésének prognosztizálta az 2011 első felében esedékes EU-elnökséget és az arra való felkészülést is.

Bolíviai kérdőjelek

A magyar kormány mind a mai napig nem kapott elegendő információt Bolíviától, emiatt Balázs Péter új külügyminiszter magánvéleménynek aposztrofálta azt a meglátását, hogy Santa Cruzban Rózsa Flores Eduardo és társai a latin-amerikai ország belpolitikai csatáinak váltak áldozataivá.

"Félő, rosszkor voltak rossz helyen, nem látom bizonyító erejű jeleit annak, hogy ezek az emberek valóban a bolíviai elnök elleni merényletre készültek volna" - jegyezte meg keddi nemzetközi sajtóértekezletén.

Egyúttal nem hagyott kétséget afelől: Magyarország mindenképpen igényt tart a megfelelő tájékoztatásra, ezért a Buenos Aires-i nagykövetünk is csatlakozik a bolíviai magyar konzulhoz, immár együtt és a Santa Cruz-i ír konzullal együttműködve próbálják szóra bírni abolíviai hatóságokat. A külügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy Magyarország kész együttműködni Romániával és a Vöröskereszttel a román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestének haza szállítása ügyében

"Félő, rosszkor voltak rossz helyen, nem látom bizonyító erejű jeleit annak, hogy ezek az emberek valóban a bolíviai elnök elleni merényletre készültek volna" - jegyezte meg keddi nemzetközi sajtóértekezletén.

Egyúttal nem hagyott kétséget afelől: Magyarország mindenképpen igényt tart a megfelelő tájékoztatásra, ezért a Buenos Aires-i nagykövetünk is csatlakozik a bolíviai magyar konzulhoz, immár együtt és a Santa Cruz-i ír konzullal együttműködve próbálják szóra bírni abolíviai hatóságokat. A külügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy Magyarország kész együttműködni Romániával és a Vöröskereszttel a román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestének haza szállítása ügyében -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.