BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elbuktuk a japán kvótaüzletet?

Egyre kevesebb esélye van annak, hogy Japán széndioxid-kvótát vesz hazánktól - idézi az MTI az Indexet. A minisztérium egyelőre nem reagált.

Tavaly közel álltunk ahhoz, hogy szén-dioxid-kvótákat adjunk el Japánnak, azóta viszont elvesztettük piacvezető szerepünket és a partner bizalmát. "Magyarország rendre változtatja ígéreteit és válságtartalékot képez a még be sem folyt kvótabevételekből ahelyett, hogy - Csehországhoz és Ukrajnához hasonlóan - elindítaná a zöldberuházásokat".

Magyarország 2008-ban - a kiotói jegyzőkönyv alapján - összesen 8 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kibocsátási egységet értékesített Belgiumnak és Spanyolországnak, ezek eddig felhasználatlan ellenértéke az MTI értesülései szerint megközelíti a 30 milliárd forintot.

A tizenöt évet felölelő kiotói jegyzőkönyv kvóta-kereskedelemmel biztosít gazdasági motivációt a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, így az előzetesen megállapítottnál zöldebb országok értékesíthetik el nem füstölt kibocsátásuk után járó kvótájukat.

Elemzők korábbi számításai szerint Magyarország 2008 és 2012 között 270-350 milliárd forint bevételre számíthat a Kiotóban szabályozott kereskedelemből, míg az Európai Unió hasonló rendszere további 250-1000 milliárd forintos forrást jelenthet az országnak 2013 és 2020 között.

Maga az Európai Bizottság egy hónappal ezelőtt hagyta jóvá a 2008-ra és 2009-re vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási kvótákat. Magyar erőművek és más nehézipari vállalatok jelentős bírságtól menekültek meg ezzel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.