BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A teheneket nem lehet rövidített munkaidőre átprogramozni

Többszáz gazdálkodó tartott demonstrációt csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozója közben. Az EU miniszteri tanácsának épülete előtt tiltakoztak a tej alacsony felvásárlási ára miatt. A gazdák többsége Franciaországból, Németországból, Luxemburgból és Hollandiából érkezett, többnyire traktorral.

A gazdák azt követelik az EU-csúcs résztvevőitől, hogy foglalkozzanak végre érdemben a tej árának ügyével. Az osztrák termelők szakmai szervezetének vezetője szerint a "tehén nem gép, az istálló nem gyár, a teheneket nem lehet rövidített munkaidőre átprogramozni". A gazdák a kialakult helyzetért elsősorban az unió tejágazati reformját okolják, az szerintük elhibázott volt, mivel a tejkvóta emelése rendkívüli mértékben csökkentette az árakat.

A tavaly novemberi döntés szerint a kvóták 2013-ig évente 1 százalékkal nőnek, majd 2015-ben megszűnnek. A gazdák azt követelik, hogy az unió fagyassza be a tagországok tejkvótáját, emelje meg a kvótaalapú támogatást és az export-visszatérítést 50-50 százalékkal, valamint a kvótaalapú támogatás kifizetését hozzák előre.

A német tejtermelők szakmai szövetségének elnöke szerint a termelők tönkre fognak menni, ha nem változnak meg gyorsan a dolgok. A túléléshez literenként legalább 40 eurócentnek kellene lennie a felvásárlási árnak a jelenlegi 25 cent helyett. A németekkel együtt az osztrák tejtermelők nem csak a nagy kínálatra, hanem a csökkenő keresletre is panaszkodnak, mivel a tavaly magas tejárak miatt az élelmiszeripari vállalatok mind több termékben helyettesítik a tejet növényi olajokkal, zsírokkal. Ezt szerintük gazdasági ösztönzőkkel kellene ellensúlyozni.

A tejfelvásárlók a verseny éleződésére hivatkoznak, ugyanakkor a termelők szerint nem védik eléggé a termelők érdekeit az olyan nagy diszkont láncokkal szemben, mint például az Aldi, vagy a Lidl. Jövő hétfőn, június 22-én Budapesten is tiltakoznak a magyar tejtermelők a tarthatatlannak ítélt körülményeik ellen az Európai Unió budapesti missziója előtt, a Deák Ferenc utcában kora délután, 13-15 óra között. Szintén hétfőn tüntetnek az uniós gazdák Luxemburgban, helyzetük javításáért.

A luxemburgi demonstráción ott lesznek a magyar gazdálkodók képviselői is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.